Blog posts

De Algemene Ledenvergadering zal plaatsvinden op dinsdag 5 september om 20:00 in de Prinsenhof. De stukken volgen t.z.t.. Willen degenen die in bezit zijn van een wisselbeker deze weer inleveren?
    De eerste speelronde is op 12 september.
    Per komend seizoen zal de functie van wedstrijdleider extern vrijkomen. Het bestuur zal de heer Friesen voordragen om de functie komend seizoen te gaan vervullen. Friesen heeft vorig seizoen de cursus Scheidsrechter 1 van de KNSB gevolgd en succesvol afgerond. Eventuele tegenkandidaten kunnen zich aanmelden bij onze secretaris.

Op 13 juni zal Arif Telaku een deel van zijn schilderijen presenteren bij schaakvereniging Rivierenland. De uit Kosovo afkomstig kunstenaar schildert over uiteenlopende onderwerpen zoals het schaakspel, maar ook over de tragische gebeurtenissen in zijn land van herkomst. Kenmerkend voor veel werken is de enorme emotie die het weet los te weken bij de toeschouwer.
    Kom deze unieke beleving zelf ervaren!

Bijna drie jaar geleden schreef ik in een verslag: ‘na het zuur dan nu het zoet’. Het was naar aanleiding van de eerste overwinning in de 2e klasse, na een seizoen daarvoor (2013/2014) waarin 9 achtereenvolgende nederlagen werden geleden. Het bleek ook de eerste stap naar een memorabel kampioenschap in het seizoen 2014/2015 te zijn. De geschiedenis blijft zich herhalen. Wisten we ons vorig jaar nog met moeite te handhaven in de 1e klasse, het huidige seizoen gingen we zonder matchpunten roemloos ten onder.

Tijdens de laatste ledenvergadering van de SGS werd onder andere gesproken over de invoering van een 4e klasse KNSB. Dit artikel probeert u kort te informeren wat de huidige stand van zaken is wat betreft de 4e klasse en wat dit voor gevolgen heeft voor SV Rivierenland. Onderstaande is een passage van het voorstel Scheiding der Competities, zoals aan mij geschreven door de SGS.

Sv Rivierenland 3 - Denk en Zet 2: Erop of eronder!

De wedstrijdavond startte bizar. Een opkomend team dat te laat kwam en veel rumoer en geroezemoes in de speelzaal.

Om 20:05 kon de wedstrijd afgetrapt worden.  Ik keek naar de borden en mijn inschatting bleek juist te zijn, we zaten goed.

We hadden ons lot zelf in handen.  Bij verlies zou degradatie bijna onafwendbaar zijn en bij een gelijkspel afhankelijk van de concurrentie. Bij winst waren alle zorgen voorbij.

Met 16 matchpunten op zak is het 1e erin geslaagd om promotie naar de promotieklasse af te dwingen. Alhoewel De Rode Loper 1 theoretisch nog poulewinnaar kan worden in de eerste klasse B is Rivierenland op matchpunten niet meer in te halen door de nummers 2 en 3 van de eerste klasse A. Vanwege de versterkte promotieregeling (hier te vinden: http://www.sgs-schaakbond.nl/?page_id=3070) betekent dit dat Rivierenland in het slechtste geval promoveert als beste nummer 2. Na lange tijd van afwezigheid is Rivierenland terug op het hoogste strijdtoneel van de SGS en we zijn er meer dan klaar voor.

Gisterenavond stond het cruciale treffen met de Rode Loper 1 op het programma. Beide clubs stonden bovenaan met 12 matchpunten en slechts 1 bordpunt verschil. Het beloofde een spannende avond te worden en dat werd het ook.

Door de jeugdtraining was ik wat later op de club en ik had mijn jas nog niet uit of het stond al 1-1. Jasper stond al snel een stuk voor en had ook nog prettige zetten als Pb6 en Df2. De situatie was al snel hopeloos voor zijn tegenstander, die dan ook opgaf.

Van de partij van Tim moet ik helaas zeggen dat ik er geen zet van gezien heb.

Met een man minder begin je al met een achterstand van een punt.
    Jammer, maar deze situatie was niet te voorkomen en na wat heen en weer geschuif in de opstelling, werden iets na half acht de klokken ingedrukt.
    Ondanks de hogere rating aan alle borden kwam de echte vechtersmentaliteit van de Rivierenlanders naar boven. Heel lang gingen alle partijen gelijk op.
    Willem leek als eerste door het ijs te zakken, maar de oude vos bereidde zijn vorkje zeer doordacht voor. De tegenstander hapte in het aas en liep enkele minuten later gedesillusioneerd de zaal uit.

Het toernooi in Acquoy viel dit jaar ten prooi aan Evert. Rudy werd 2e en Jeroen werd 2e in groep 2.
    Omdat het toernooi dit jaar op dezelfde dag viel als een KNSB-ronde waren de echte topspelers dit jaar afwezig.
    Ook de Acquoyenaren waren blij dat de winnaar dit keer iemand uit dezelfde gemeente was.

Zie ook het artikel in nieuwsblad Geldermalsen: