Rivierenland 2 pakt kampioenstitel

Het is de schakers van Rivierenland 2 gelukt om het kampioenschap in de regionale 2e klasse C te behalen. Een puike prestatie waarmee aan de doelstelling aan het begin van het seizoen volledig werd voldaan. Acht overwinningen en één gelijkspel wekt de indruk dat onze schakers oppermachtig waren, maar dat was niet het geval. In meerdere wedstrijden schoot Vrouwe Fortuna ons te hulp. In de laatste ronde moest nog gewonnen worden om directe concurrent De Rode Loper 2 achter ons te houden. En dat ging ook deze keer weer niet gemakkelijk, er werden veel fouten gemaakt.

Onze jongste speler Tim Kortekaas meldde zich al een half uur na aanvang aan mijn tafel en vulde op het wedstrijdformulier zwijgend een ‘0’ in achter zijn naam. Stukverlies in een voor hem niet onbekende Grünfeld-Indiër zette ons snel op achterstand. Ook Peter Brandsma vergaloppeerde zich in de opening en verspeelde een pion, maar bleef ook nog met een slechte stelling zitten. De rest van de borden zag er beter uit, maar overwinningen waren nu een ‘absolute must’ geworden. Jorge Garcia nam deze keer de tijd (een uur en geen 20 minuten) en dan komt het meestal goed. Hij won op een belangrijk moment en bracht ons terug in de wedstrijd. Echter, ook teamleider Freek Veldmeijer gaf in een fraaie stelling de kwaliteit weg. Hij was genoodzaakt om een wanhoopsoffensief, met loper- en torenoffer, uit te voeren, en kwam weg met eeuwig schaak. Henk de Braber speelde (weer) degelijk, maar had niet genoeg potentieel voor meer dan remise. Na het verlies van Peter stonden we dus met 3-2 achter. Het kampioenschap bungelde aan een dun draadje. Gelukkig speelden onze topscorers Wim Kruimer en Aat Liefbroer nog (aan de hoogste borden). En ook deze keer stelden zijn niet teleur. De tegenstander van Aat was volledig overspeeld en het duurde veel te lang voor hij opgaf. Wim is aan een sterk seizoen bezig en bracht ons voor het eerst op voorsprong. Hans de Rooij zou het voor ons moeten gaan afmaken en had een goede stelling. Maar ook hier was de spanning voelbaar en Hans ging in de fout. Weg kampioenschap leek het, maar zijn tegenstander voelde de druk van de toekijkende toeschouwers die zich rondom het bord hadden verzameld. Hij verbruikte (te) veel tijd en het door Hans op het juiste moment gelanceerde remise-aanbod gaf hem een uitweg om onder die druk uit te komen. Het kampioenschap was daarmee toch een feit, er kon geproost worden.

Mannen ik ben trots op jullie. Dit kampioenschap was een echte teamprestatie, er was veel commitment. We hebben slechts twee invallers (Ben Driessen (3x) en Albert Sluiter (1x)) hoeven gebruiken, die ook nog eens veel punten binnen brachten. Na het kampioenschap van 3 jaar geleden gaan we het volgend seizoen opnieuw proberen in de 1e klasse. We zien wel wat dat brengt. Ik hoop jullie allen op de slotavond van 5 juni te zien waar we het kampioenschap vieren.

Freek Veldmeijer