Een gemiste kans

Dat het geen makkie zou worden tegen Moira wisten we allemaal. Met een goede voorbereiding en een doordachte tactiek was er wellicht kans op een puntje. Het liep allemaal iets anders....

Moira met enkele invallers had een afwijkende opstelling, echter de rode draad waar ik rekening mee gehouden had bleek te kloppen. Hans Ruis kwam iets later en gelukkig zaten we compleet achter de borden. Moira is op een of andere manier onze angstgegener, ik weet niet waarom, maar het valt nooit mee tegen teams van deze vereniging.

De partijen gingen lang gelijk op. Zelf speelde ik tegen een van de kanonnen van Moira. Ik kreeg na verloop van tijd wel in de gaten dat er flink geknokt moest worden om de punten binnen te halen.

Mijn Pinchhitters deden het allemaal naar behoren en zelf had ik een gelukje. Mijn tegenstander schakelde door naar een variant met f4 om de Leeuw te ontwijken, maar ontbeerde de kennis van de stelling. Zwart stond meteen goed op het bord.

Bij Jos ging met mis. Zijn sterke tegenstander speelde goede en liet weinig ruimte. Jack speelde tegen Daniel die de week ervoor tegen Hans de Rooij mazzelde. Typerend voor deze speler is dat hij op zijn tijd erg sterke zetten afgeeft met alle gevolgen van dien, zo verging het Jack.

Willem speelde ondanks zijn Jetlag prima en leek lang de overhand te hebben. Ben liet zich knullig verrassen. Gelukkig wist Paul het eerste punt voor ons te veroveren in een strakke partij, waarin eigenlijk alleen de tegenstander aan zet is. Opmerkelijk weinig bedenktijd en sterk spel van Paul.

Willem gaf de burger moed en remiseerde. Zelf bleef ik hangen in een plus remise, want de winst kansen waren marginaal.

Met een 4- 2 stand waren er nog 2 borden aan de gang. Juist de borden, waar ik mijn geld opgezet had. Rob verloor een stuk maar had een overmacht aan pionnen. Hans had een prachtige stelling en stond veel beter. De captain hoopte in stilte op een puntje....

Nu vraagt het hedendaagse schaak wel om specifieke vaardigheden aan het einde van de partij. Je moet kunnen temporiseren. Snelschaak in het eindspel kent in de regel weinig ratio meer. Echte snelschakers spelen in de regel op een soort gevoel wat men getraind heeft.  Met deze vaardigheid en het juiste gevoel voor positie vergroot je de winstkansen.

Bij Rob ging het in het eindspel mis, hij verloor en kreeg te weinig. Hans die positioneel prachtig stond, verzuimde te winnen, erg jammer.......

De 5 1/2  -- 2 1/2 uitslag was een feit.

Als we terugkijken op het gehele seizoen hebben we het goed gedaan. Een 2e plaats in de 2e klasse is erg goed en daar ben ik tevreden mee. Allen bedankt voor jullie inzet en teamspirit.

Albert