Rivierenland doet flinke stap richting titel

Het 1e team moest vrijdag 22 maart in de voorlaatste ronde van de SOS competitie de Waal over om het in Druten op te nemen tegen KTC. Een raar gevoel, omdat vrijwel alle speler van ons 1e team in de KNSB competitie voor KTC spelen. Een soort broedermoord was dus aanstaande….

Het ging om een belangrijke wedstrijd, want bij winst zou Rivierenland met twee punten voorsprong op de naaste concurrenten (SMB en ASV) de laatste ronde ingaan. Het was dus zaak tegen het onderaan bungelende KTC toe te slaan. En op basis van het ratingverschil moest het een eitje worden. Gemiddeld hadden wij meer dan 250 punten ratingvoordeel per bord.

Maar zoals zo vaak, gold ook hier dat “resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst”. Het begon er al mee dat Hamoen in de file terecht kwam. Gelukkig attendeerde zijn whatsappje Jasper er op dat er een wedstrijd moest worden gespeeld. Beide heren kwamen ongeveer 40 minuten te laat en konden gelijk een tijdnoodduel spelen….

Mark was als eerste klaar. Hij moest tegen de loeisterke Jermo Kooijmans – bijna 2300! –  en ondanks flink verweer wist zijn tegenstander een pion te winnen en de partij professioneel uit te spelen. Arthur stond wat beter, maar deed een onzorgvuldige koningszet die zijn tegenstander afstrafte met een stukoffer. Dat mocht Arthur niet aannemen. Toen de rookwolken waren opgetrokken stond er een potremisestelling op het bord en werd de vrede getekend. Hamoen had ondertussen – ondanks zijn tijdsachterstand – Marcel Lever overspeeld en kon op twee manieren mat in vier geven. Maar hij zag nog een derde manier, tenminste… dat dacht hij. Resultaat: hij kwam volledig verloren te staan. Maar met nog tien seconden op de klok rechtte Hamoen zijn rug en wist toch nog een remise uit de strijd te slepen. Al met al een 2-1 achterstand op de drie topborden. Er mocht echt niets meer mis gaan.

Aat had op bord 8 een kwaliteit tegen een pion gewonnen. Zijn tegenstander stond weliswaar actief, maar toen hij zijn torens wist te activeren, hield zijn tegenstander het – een beetje aan de vroege kant – voor gezien. Hemmo strafte het te groot maken van het pionnencentrum door zijn tegenstander op educatieve wijze af. Zijn tegenstander moest inleveren: eerst een pion, toen een stuk, toen de partij. Ook Philippe wist te winnen. Al in de opening nam hij de vijandelijke koning onder vuur, maar het duurde lang voordat zijn tegenstander kraakte. Uiteindelijk werden de vele dreigingen van Philippe hem te veel en moest hij de koning omleggen.

Het was ondertussen 4-2 in ons voordeel en de partijen van Rudy en Jasper moesten de doorslag geven. Ze gingen beide ‘all the way’… Rudy had al vroeg een pion gewonnen, maar deze dubbelpion leek lang niet veel waard te zijn. Langzaam manoeuvreerde Rudy zich in een steeds betere stelling en uiteindelijk ging zijn tegenstander door zijn vlag. De overwinning was een feit! Alleen Jasper nog. Zoals gebruikelijk had hij een zet of dertig op increment gespeeld. Dat weerhield hem er niet van zijn tegenstander steeds verder de duimschroeven aan te draaien. Zijn paarden maakten zijn tegenstander gek. Uiteindelijk liepen Jaspers’ centrumpionnen triomferend naar de zevende rij. Een klinkende 6-2 overwinning was het gevolg. In de laatste ronde volstaat een gelijkspel tegen het al uitgeschakelde Wageningen om de titel binnen te halen.

Koningswaal Tornado Combinatie 1     S.V. Rivierenland 1
Lever, M.M. (Marcel)    1871    Habibi, H. (Hamoen)    2167    z-w    ½ - ½
Kooijmans, J. (Jermo)    2294    Agterberg, M. (Mark)    2065    w-z    1 - 0
Alblas, J. (John)    1750    Maters, A.F. (Arthur)    1988    z-w    ½ - ½