Rivierenland 1 Kampioen van hoofdklasse C

Afgelopen dinsdag speelde Rivierenland 1 de 7e en laatste ronde van de hoofdklasse C tegen het sterke Wageningen 1. Het zou in eerste instantie een thuiswedstrijd in de Prinsenhof zijn maar uiteindelijk was in deze poule besloten om een gezamenlijke slotronde bij SMB in Nijmegen te houden. Het beloofde een spannende avond te worden want bij een overwinning -of zelfs een 4-4- uitslag, zouden we verzekerd zijn van het kampioenschap. Teamleider Rudy Veenhoff kreeg het op het laatst nog even benauwd omdat we met 3 afzeggingen te maken hadden maar uiteindelijk was het toch gelukt om een sterk achttal op de been te zetten. Mede dankzij Hans, Wim en Jorge die samen toch 2 punten voor het team wisten te scoren. Ikzelf wist niet wat ik kon verwachten: we speelden tegen het eerste team van Wageningen en door de nieuwe competitievorm is het Wageningen toegestaan om hun sterkste spelers in te zetten, en dat zijn niet de minste want hun 1e team speelt immers 1e klasse KNSB! Rudy had uiteindelijk gekozen voor een normale opstelling met de hoogste ratings bovenaan en Wageningen deed precies hetzelfde. Het viel gelukkig ook mee met de speelsterkte van de tegenstanders; Jan Timman en de overige sloopkogels uit hun 1e team hadden ze thuis gelaten.

De partijen waren van start gegaan en alles verliep langzaam en stroefjes. Mark speelde aan bord 2 tegen de sterke Kees Stap. Het was een rustige, langzame partij. Veel stille zetjes, veel strategisch gemanoeuvreer en uiteindelijk hadden Mark en Kees besloten om het punt te delen. Het was moeilijk te zeggen of er ook echt iemand beter stond. Jorge speelde aan bord 7 en bij hem was het ook moeilijk te zeggen wie er beter stond. Zijn tegenstander gooide de hele pionnenmuur omhoog en dan kunnen er 2 dingen gebeuren: of je wordt weggedrukt of de muur wordt afgebroken en de kale koning wordt een schietschijf. Jorge stond mijns inziens iets beter, had een enorme voorsprong qua tijd maar uiteindelijk werd ook deze partij remise. Ben speelde aan bord 8 en stond in mijn ogen als eerste beter: hij kon al vrij snel in de opening het voordeel pakken met een prachtig schijnoffer: met de loper inslaan op de f pion om vervolgens met het paard op g5 schaak te geven om met de dame het paard op g4 te vangen. Het leek er zelfs even op dat Ben het snel af kon maken maar dat lukt helaas nét niet. Er zaten veel scherpe tactieken in en beide speler moesten erg oppassen: éen verkeerde zet en het was afgelopen. Deze partij werd uiteindelijk ook remise. Bij Wim, Hamoun en Rudy leek alles op dat moment van een leien dakje te gaan: Rudy speelde in tegenstelling tot wat ik van hem gewend was een scherpe partij. Hij gaf een pion in de opening in ruil voor sterke aanvalskansen en stond mijns inziens vanaf het begin al erg goed en dat wist hij om te zetten naar een mooie overwinning. Eentje die zo in de boekjes van Bouwmeester kon: Rudy had actieve, sterk geplaatste stukken op het bord, er dreigde mooie matbeelden en er kwam dus ook een mooie afwikkeling waarmee het punt werd binnen gehaald. Wim was dit jaar erg in vorm, in het 2e team heeft hij een prachtige TPR en dat was ook hier te merken: hij speelde met zwart tegen de sterke Marco Otte, die 2 jaar terug nog een 1900+ rating had. Wim sloeg halverwege de avond een remiseaanbod af en niet zonder reden. Ergens won hij een stuk en niet veel later de partij. Chapeau! Hamoun speelde aan bord 1 tegen de sterke Erwin Oorebeek: 2200+. Hamoun speelde een merkwaardige opening: al vrij snel werd het paard op de a lijn geplaatst, won Hamoun een pion en wikkelde af naar een toren eindspel met maar liefst 2 pionnen meer. Op dat moment kon Erwin niet meer winnen en speelde op remise maar Hamoun had nog een paar mooie trucjes in zijn hoed en wist deze partij zonder al te veel moeite prachtig uit te spelen en het punt binnen te halen. Jasper speelde ook een mooie partij, wist uiteindelijk een sterk paard in het centrum te plaatsen, dicht bij de open koningsvleugel en gaf samen met de Dame en de torens zijn tegenstander geen enkele kans op tegenspel. Ook die partij werd gewonnen. Dan blijft mijn partij over… Tja wat zal ik daarvan zeggen… het was een mooie partij, lang stond alles dicht en vast maar het was het allemaal nét niet.

Al met al was het een mooie avond; we speelden met de hele poule in de mooie grote speelruimte van SMB. Ik herinner me de laatste keer dat we er als team waren: ronde 3, uitwedstrijd tegen SMB, toen hoorde ik een van de spelers zeggen: “wie zijn die gasten van Rivierenland? Waar komen zij vandaan?” Dat weten ze nu inmiddels want we hebben hier mooi ons visitekaartje afgegeven: met een voorsprong van maar liefst 2 matchpunten op de nummer 2 en 3 zijn we dit jaar kampioen van de sterke hoofdklasse C van de SOS competitie geworden. Een prestatie om trots op te zijn!

S.V. Rivierenland 1

S.V. Wageningen 1

Habibi, H. (Hamoun)

Oorebeek, E. (Erwin)