Vrouwe Caïssa weer op hand Rivierenland 1

Ingediend door Rivierenland 1 SOS op ma, 01/13/2020 - 22:27

Vrijdag 9 januari toog ons eerste team voor de SOS-competitie naar Beuningen, alwaar de topper tegen Koningswaal 1 op het programma stond. Na drie rondes stond Rivierenland met 6 matchpunten aan de leiding in SOS-klasse 1D, gevolgd door Koningswaal met 5 matchpunten. Echter, Koningswaal heeft op papier een sterker team met een 2300 en een 2100 speler op de eerste twee borden. Zelf waren wij verzwakt door het ontbreken van Hemmo Mulder, dus dat zag er niet al te gunstig uit. Maar direct na aankomst bleek dat Vrouwe Caïssa op onze hand was, want de twee sterkste spelers van Koningswaal konden vanwege andere verplichtingen niet meespelen. Dit maakte dat, op papier, Koningswaal van een zeer sterke tegenstander in een tamelijk zwakke tegenstander veranderde. De gemiddelde rating was met 1828 tegen 1702 ineens sterk in ons voordeel. Dat zou toch kansen moeten bieden, zou men denken….

De wedstrijd zelf begon ook goed. Op bord 1 probeerde Everts tegenstander onder de druk uit te komen maar had net één zet onvoldoende diep gerekend. Aan het einde van de combinatie stond ineens een stuk in (1-0). Wim moest tegen de ons welbekende Mark Agterberg en werd door hem in een behoorlijk passieve stelling gelokt. Wim kon het helaas niet bolwerken en moest de vlag strijken (1-1). Uw teamleider moest tegen een tegenstander met ruim 800 ratingpunten minder. Mijn tegenstander speelde echter taai en ik wist werkelijk niks te bereiken. Remis was het resultaat (1½-1½). Ook Jorge remiseerde na een partij waarin hij iets minder stond, maar een combinatie van zijn tegenstander niet meer opleverde dan eeuwig schaak (2-2).

Een snelle blik op de overige borden voorspelde niet heel veel goeds. Hans stond een pion achter, Gert een vol stuk, en Peter zat in een wurggreep bij zijn tegenstander. Alleen Rudy stond iets prettiger, maar dat leek bij lange na niet voldoende voor de winst. Gelukkig kwam Vrouwe Caïssa nog een tweede maal langs en wist de wedstrijd in ons voordeel te beslissen… Hoewel Peter werd opgerold (2-3), wist Gert miraculeus met een remise te ontsnappen (2½-3½). Vervolgens kreeg Rudy van Marcel Lever pardoes een stuk cadeau, waarna hij het eindspel met vaste hand naar winst voerde (3½-3½). Ook de tegenstander van Hans begon materiaal weg te geven, waardoor hij in een eindspel met paard en loper tegen toren terecht kwam. Op fraaie wijze telde Hans zijn tegenstander uit om opnieuw de volle buit voor zichzelf en voor het team te scoren (4½-3½).

Opnieuw winst dus, en door deze overwinning staan we met nog drie rondes te spelen 3 matchpunten voor op de nummer twee in de poule, UVS1. Het ziet er dus goed uit, maar waar zouden we zijn zonder Vrouwe Caïssa?

Aat Liefbroer

Gedetailleerde uitslag

S.V. Koningswaal 1                                         S.V. Rivierenland 1

Lamers, S. (Stan)                                 1604    Aalten, E. (Evert)                    1989    z-w      0 - 1