Van de voorzitter

Ingediend door beheer op di, 02/04/2020 - 11:49

Van de voorzitter

Het eerste half jaar met grote vernieuwingen in onze clubavonden en een nieuw onderkomen in het Dorpshuis Tricht zit er op. Met het bestuur hebben we teruggeblikt en ervaringen gedeeld en we zijn ook benieuw hoe onze clubleden alles hebben ervaren.

Het doet me goed dat de opkomst beter was dan in vorige jaren. Het lijkt er op dat we ons meer betrokken voelen en aanvoelen dat het nodig is om met elkaar elke dinsdag er een levendige  clubavond van te maken.

Interne competities

De nieuwe BETUWE OLYMPIADE  kende en goede opkomst en het spelen in teamverband gaf zeker extra schwung. Het snellere speeltempo van 1 uur per partij (en wat extra seconden per zet)  droeg daar zeker aan bij. Een geslaagd experiment. En het kan haast niet anders dan dat we  dit gaan voorzetten.

De LADDERCOMPETITIE blijft om aandacht vragen. De iets kortere bedenktijd valt in goede aarde. De competitie was nog een beetje spannend, al kwam onze Evert Aalten opnieuw als lijstaanvoerder bovendrijven, nu korter op de hielen gezeten door dezelfde achtervolgers als voorgaande jaren. Ik verwacht dat daar in 2020 verandering komt, doordat enkele sterke nieuwe spelers tot onze club zijn toegetreden. Dat belooft wat!

Een klacht die ik wel eens hoor is dat als je weinig speelt en daarom weinig punten hebt kunnen scoren, je automatisch wordt ingedeeld tegen zwakkere tegenstanders die bij winst heel erg weinig punten opleveren, waardoor je eigenlijk niet kunt stijgen op de ladder. Zelf vind ik het niet verkeerd dat als je veel speelt, de kans op een hogere positie toeneemt. We willen toch dat onze clubavonden goed worden bezocht en dan is het toch mooi dat opkomst voordelig werkt. Maar een lange vakantie in de nazomer kan je ver terugwerpen in de stand en tot een onoverbrugbare kloof naar de kopposities leiden. Voor de plezierschaker hoeft dat geen probleem te zijn, maar voor de prestatie gedreven schaker die zo hoog mogelijk wil eindigen, kan dit een beetje vervelend zijn.

Onze nimmer aflatende wedstrijdleider Rudy Veenhoff zal de komende tijd kijken of we in het volgende seizoen voor proef aan de ‘indelingsknoppen’ kunnen draaien of een ander laddersysteem kunnen volgen. Uiteraard wordt dit met de leden besproken.

Themavonden

De themaavonden waren eveneens succesvol. Interessant om te horen hoe ervaren schakers op onze club denken en waarom zij de dingen doen. De Championsleague wedstrijden van Ajax kunnen -zo bleek- een goede opkomst in de weg zitten. Gelukkig is Ajax uitgeschakeld (niet helemaal verdiend overigens), maar met gevoel voor overdrijving: voor het volgende jaar moeten we misschien maar desnoods een groot scherm plaatsen om de verrichtingen op de groene grasmat te kunnen volgen. Dit gebeurt ook al veel met (bestuurs)vergaderingen, dus waarom bij ons ook niet?

Ontspanning

Ik ben blij met onze nieuwe onderkomen in Tricht. De bar wordt gedraaid door vriendelijke gezellige vrijwilligers. En het gebouw is schoon en representatief. Ook leuk dat er andere activiteiten zijn, zonder dat je in elkaars vaarwater zit.

Meer en vernieuwende competitie is een belangrijke manier om onze clubavonden te versterken. Versterking van het sociale aspect en de gezelligheid is een tweede manier om leven in de brouwerij te houden en de participatie te bevorderen. We hebben de bedenktijd in de competities wat ingekort, in de hoop dat na afloop van hun partij meer clubleden eventjes blijven hangen en gezellig een afzakkertje nemen aan de bar, etc.  Dat laatste zit nog niet mee, omdat de bar vroeg sluit en de laatste ronde vroeg valt, zoals een clubspeler 2x achtereen mocht ervaren. In tijdnood spelend tegen tegenstanders die van geen remise willen weten, mist hij de ‘laatste ronde’ van de bar. Verdiept in het spel hoort hij de aankondiging niet eens en hij heeft er geen tijd voor. Als de partij is beëindigd en de kruitdampen nog boven het bord hangen, staat hij op een droogje. Behulpzame clubspelers die van opruimen weten trekken het schaakbord onder zijn neus vandaan en een paar tellen later staat hij met uitdrogingsverschijnselen buiten. Dat was toch niet helemaal de bedoeling. Gelukkig wil niemand dit zo.

Op 31 januari hebben twee van onze bestuursleden ervaringen van huurder-verhuurder gedeeld met enkele bestuursleden van het Dorpshuis. Onder het genot van een goede kop koffie hebben we het ook gehad over behoefte aan het sociale aspect voor onze club en of er ruimte is voor veranderingen. We hebben goede hoop dat er ruimte is voor werkbare aanpassingen. Aanpassingen die wellicht iets meer vragen van onze leden, en  die leiden tot een latere sluiting van de bar. Over hoe we dat kunnen doen, gaat het bestuur van Dorpshuis eerst intern in gesprek met de mensen die hier ook over gaan. Over een maand weten we hopelijk meer.

Heb jij als clublid ervaringen die je wilt delen? Heb je een reactie op deze column? Spreek me aan of reageer op deze column.

Wordt vervolgd …..

De voorzitter, 2 februari 2020.