Rivierenland te sterk voor HSG 3

Rivierenland te sterk voor HSG 3

Vorig seizoen kwamen we tegen HSG niet verder dan een ietwat teleurstellend 4-4. Ook dit seizoen is Rivierenland op papier verreweg de favoriet. Zal Rivierenland het deze keer beter doen?
Aan bord 8 speelde Tim Kortekaas. Zijn tegenstander koos voor een aanval op de koningsvleugel. Er kwamen sterke, thematische zetten van de tegenstander en zijn aanval leek zeer sterk. Tim was zich van het gevaar bewust en besloot lang te rokeren. De koning ontsprong de dans. Na ongeveer 20 zetten was het duidelijk dat Tim de partij naar zich toe trok; de zwarte stukken waren teruggetrokken naar de onderste rij met alleen h8 nog als onbezet veld.
Gert Kampstra kreeg een Colle-Zukertort tegen zich die hij eigenlijk geruisloos ontmantelde. Al vroeg op de avond bereikte hij een gewonnen stelling. Toren op de tweede rij, actieve loper en pionzwaktes bij de tegenstander. Zo kwamen we na 1,5 uur spelen al op 2-0.
De volgende die klaar was, was Rudy Veenhoff. Zijn tegenstander bekende na de partij een openingsidee van Jan Timman te hebben gevolgd. Na 23 zetten speelde zijn tegenstander echter niet meer op zijn Timmans, want hij blunderde een stuk weg.
Met deze snelle 3-0 voorsprong leek de wedstrijd in zak.
De twee remises die volgden van Evert Aalten en Philippe Friesen zorgden voor de 4-1.
Philippe kreeg een caveman attack te verduren. U kent het wel; h4-g4-g5-h5. Uiterst eenvoudig en nog effectief ook. Toch had Philippe genoeg tegenspel om remie eruit te slepen.
Evert Aalten speelde dezelfde opening tegen dezelfde tegenstander als vorig jaar met hetzelfde resultaat. Zijn verbetering met ...d5 alvorens de rokade bracht hem een betere stellling, maar zijn tegenstander verdedigde goed.
Aat Liefbroer was de enige Rivierenlander die tegen een sterkere tegenstander speelde. Bij een 4-1 stand herhaalden ze twee keer de zetten, waarna de spelers vragend om zich heen keken of remise acceptabel was. Voor Rivierenland betekende dit het befaamde 4,5 punt.
Wim Kruimer had een symmetrische stelling op het bord en het leek alsof Wim wat druk aan het opbouwen was op de damevleugel. Echter, met Pg5+ had Wim een eeuwigschaakmechanisme in de stelling weten te vlechten. Zijn tegenstander kon hieruit ontsnappen, maar taxeerde dit als te link. Eeuwig schaak was een feit.
De Rivierenlander die er de hele avond het slechts voor stond was Jasper Straaten. Hij verloor in de opening in een pion en speelde de hele avond vanuit een mindere stelling, die hij uiteindelijk verloor.