Speler van de maand: Tim Kortekaas

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 01/23/2017 - 19:31

Tim Kortekaas

Hij was er voor het eerste, het tweede, het derde team, en ja, hij speelde ook een beslissende rol in de externe competitie voor het viertal. En…waar hij ook inviel, het was bijna altijd raak!

Ratingloos en multiple inzetbaar, dat was zijn status…ratingloos omdat hij nog veel te weinig externe partijen op zijn naam had staan. Het wachten was dus op de eerste berekende ELO, en dat duurde maar….en duurde maar….de schattingen liepen uiteen van "met stip op 1700" tot een  voorzichtig "boven de 1800 misschien"?

De verrassing was groot toen bleek dat Tims eerste officiële rating boven de 2000 uitkwam! En prompt de hoogstgerate speler van SV Rivierenland werd. Evert Aalten voorbij, Hemmo Mulder idem dito, Rudy, Rob! Uiteraard, enige terughoudendheid betrachtend, nu zal Tim zijn Elo-punten moeten verdedigen, en dat zal niet meevallen.

Na de Algemene Ledenvergadering sprak iemand mij aan over het opmerkelijke feit dat Tim, die dus extern bijna alles had gewonnen, in de interne competitie geen enkele prijs wist te winnen! En dus bij de bekeruitreiking met lege handen achterbleef!

Geboren in Tiel, werkend aan een carrière als top-basketballer (Nederlandse jeugdselectie), en een studie in Groningen, liep alles toch anders dan gepland. Biologie was het niet helemaal, en een blessure beëindigde zijn basketbalcarrière! En zo kwam Tim weer thuis op zijn honk, in Tiel.

Een vervolgstudie overwegende, maar voorlopig een interessante job bij het BKR vervullend, is Tim ondertussen niet meer weg te denken bij de Burense schaakvereniging! Als secretaris zijn stempel drukkend, maar vooral ook zijn inzet bij het jeugdschaak! Wekelijks de  jeugdleiders bijstaan bij de training, en bijdragen  leveren bij evenementen! Zoals binnenkort weer het Burgerweeshuis Schoolschaaktoernooi!

Ondertussen is zijn rating wat gestabiliseerd, is de grootste verrassing een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar zijn plek zal voorlopig wel in de top-5 blijven. Samen hebben we een aantal van zijn partijen aan een analyse onderworpen, en dit zijn, naar Tim 's keuze, zijn mooiste partijen/fragmenten!

Wit:Tim Kortekaas          Zwart: Freek Veldmeijer

1.d4;Pf6 2.c4;g6 3.Pc3;d5 4.Lg5;Pe4 5.Lh4;Pxc3 6.bxc3;Lg7 7.e3;c5 8.Pf3;Pc6 9.cxd5;Dxd5 10.Le2;cxd4 11.0-0(biedt zwart de mogelijkheid tot e5)11…0-0 12.exd4;e5 13.c4;Da5hier wordt afgeweken van Rukavina-Timman 1974 waar Timman voortzette met De4)14.d5;e4(?!)Beter Pd4

15.Pg5;Lxa1(beter spel houdt zwart na 15…Pd4 16.Pxe4;f5 17.Pd6;Dc5 18.Le7;Tf7 19.Pc8=.

Niét 19.Pxf7;Dxe7 en er hangen 2 stukken)16.Dxa1;Dd2 17.Pxe4;Dxe2 (maakt mat in 5 mogelijk)

18.Pf6+;Kh8 19.Pg4+;f6 20.Lxf6+;Kg8 21.Ph6# 1-0

In een gevecht met Z. Kollen, FIDE-meester, laat Tim zien hoe je remise moet maken met wit als je dat per sé wilt. Een pionoffer door Kollen geaccepteerd (Dxd5) maakt het mogelijk:

Stand na 14.Pe5

14…..Dxd4?! 15.Lxf6;gxf6 16.Pxc6;bxc6 17.Lxe6!;fxe6 18.Dxg6;Kh8 en vervolgens eeuwig schaak!

Wit: Hemmo Mulder     Zwart: Tim Kortekaas

We komen de partij binnen bij 35. Td1-b1. Er is al eerder een voor groot voordeel weggegeven door de zwarte dame op f2 binnen te laten. Hierdoor dreigt Db2#. Hemmo dacht hier niet lang genoeg na en speelde vrij snel de toren op d1 naar b1. (de enige zet om klein voordeel te houden was Dd3-d2).

Dit resulteerde in een prachtige positie waar Tim Pb4 als winnende zet zag. Na .. Pb4 dreigt ..Dd2#, en bij cxb4..Lxd4! wat de dame ophaalt. En na Txb4..Txb4, dreigt Db2# opnieuw. Wit is een kwaliteit kwijt en de aanval van zwart gaat door.

De computer gaf later (helaas) een nog mooiere zet door, namelijk Tb2! Dit dreigt Txa2#, en Txb2 kan niet omdat dit resulteert in Dxb2#.

Wit: Jasper Reichardt    Zwart: Tim Kortekaas

Op de website van En Passant staat een mooie analyse van Jasper Reichardt,  tegenstander van Tim bij zijn allereerste invalbeurt in Rivierenland 2. “Sla nooit op b2, zelfs niet als het goed is” . Schakerswijsheid waar Jasper op bouwde. Zijn tegenstander liet het zich bewijzen.”

Uitgangssituatie:

zie diagram

Met dank aan Jasper Reichardt voor de analyse!