SV Rivierenland 3 - Denk En Zet 2: Erop of eronder!

Sv Rivierenland 3 - Denk en Zet 2: Erop of eronder!

De wedstrijdavond startte bizar. Een opkomend team dat te laat kwam en veel rumoer en geroezemoes in de speelzaal.

Om 20:05 kon de wedstrijd afgetrapt worden.  Ik keek naar de borden en mijn inschatting bleek juist te zijn, we zaten goed.

We hadden ons lot zelf in handen.  Bij verlies zou degradatie bijna onafwendbaar zijn en bij een gelijkspel afhankelijk van de concurrentie. Bij winst waren alle zorgen voorbij.

Hans Ruis etaleerde zijn goede vorm. Dit jaar heeft Hans enkele zeer goede prestaties geleverd tegen spelers die op papier veel sterker zijn. Geruisloos pakte Hans de eerste winst van de avond en bracht zijn tegenstander de eerste nederlaag van het seizoen toe. Chapeau!

Bij Willem op het 2e bord leek het meer op een “misère met een proatje”, want deze klasbak van Denk En Zet met een rating van 1300 maakte er een echte show van. Niet erg sportief en niet in de geest van de sport. Knap van Willem dat hij de concentratie vasthield en zijn partij verzilverde.

Rob had zich zichtbaar goed voorbereid en sloeg het remise-aanbod resoluut af. Alleen de winst telde en dat was de missie.  Het klonk ook als muziek in mijn oren toen zijn tegenstander opgaf.

Bij Jos, Ben en Albert liep het wat stroever aan de borden. Ben liet zich verrassen en een stikmat beëindigde de partij. Jos gaf niets weg en zijn tegenstander ook niet. Remise was het resultaat. Zelf stond ik beter, maar miste het vernuft van het moment om mijn tegenstander definitief in te pakken. Zo sta je dan met twee vrijpionnen op het bord die niet te verzilveren zijn. Ik baalde als een stekker, want bij winst waren we op 4½ gekomen en was de degradatie afgewend, maar we bleven op 4 steken en de andere ontwikkelingen waren erg zorgelijk voor ons.

Met een stand van 4-2 waren we nog op 2 borden in actie. Arif en Arian, die allebei in tijdnood waren en een mindere positie hadden.

Ik vroeg me af of we nog in staat waren een halfje te scoren, om zo de overwinning in Buren te houden en eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in.

Gelukkig herpakte Arian zich en ruilde de aanvallers een voor een van het bord.  Deze partij leek te draaien en dat gaf de burger weer moed.

In mijn oogcontact met Arif zag ik dat hij wist dat hij verloren stond, maar hij moet mijn signaal goed begrepen hebben. De partij is pas verloren als je mat staat!

Onze Tovenaar van de Balkan heeft zijn krachten herpakt en kan toeslaan als niemand er meer rekening mee houdt.  De aftrekdreiging van Arif werd enkele malen goed gepareerd. Echter, de oprukkende pion op h5 bracht onbalans in de zwarte stelling. Een onhandige damezet leverde stukwinst op zonder compensatie en qua materiaal was de partij weer in evenwicht.  Wat ik al jaren weet en de tegenstander nu ook ervaren heeft,  is dat Arif op zulke momenten ontketend wordt. Een ogenschijnlijk wanhoopsoffer, bleek een geniale list en hier sloeg Arif binnen 5 zetten weer toe.  Zwart was alles kwijt: zijn stelling, zijn overwicht en zijn geloof in een goede afloop. Deze winst werd met gejuich ontvangen en Rivierenland was, dankzij de 5-3 overwinning, uit de degradatiezone.

Arian had inmiddels zijn stelling gelijkgetrokken, maar de snelheid van het eindspel onder tijdsdruk speelde hem parten. Onnodig gaf hij zijn remisestelling uit handen.

Met deze overwinning van 5-3 was ik dik tevreden; een mooie afsluiting van het seizoen.

Een seizoen met pieken en dalen, het gemis van onze vaste waarde Jack en de schitterende doorbraak van Arthur.

Zoals voorgesteld werd zullen we met een bbq het seizoen afsluiten en Maarten vragen voor een kritische noot ………..

Albert