Heen en weer, heen en weer, heen en weer, heen en weer…..

Bijna drie jaar geleden schreef ik in een verslag: ‘na het zuur dan nu het zoet’. Het was naar aanleiding van de eerste overwinning in de 2e klasse, na een seizoen daarvoor (2013/2014) waarin 9 achtereenvolgende nederlagen werden geleden. Het bleek ook de eerste stap naar een memorabel kampioenschap in het seizoen 2014/2015 te zijn. De geschiedenis blijft zich herhalen. Wisten we ons vorig jaar nog met moeite te handhaven in de 1e klasse, het huidige seizoen gingen we zonder matchpunten roemloos ten onder. Conclusie: we zijn te zwak voor de 1e klasse, maar te sterk (mag ik volgend seizoen weer hopen) voor de 2e klasse. Ons schaakbootje vaart heen en weer, heen en weer, heen en weer…….. (ook in het seizoen 2012/2013 werd het 2e kampioen).

Als ik eerlijk ben lag de degradatie ook wel in de lijn der verwachting. Naar mijn mening waren wij terecht gekomen in de zwaarste 1e klasse (1A). Dat blijkt ook wel, want Vegtlust 1 eindigde in 1B op een keurige 6e plaats. Die wisten wij in het seizoen 2015/2016 nog te verslaan en onder ons te houden. Het team was ook verzwakt door het doorstromen van Aat Liefbroer naar het 1e team, en het niet meer gebruik kunnen maken van Tim Kortekaas en Philippe Friesen als invallers omdat zij ‘vast’ in het eerste speelden. Echter niet getreurd, het was een bewuste keuze van de Technische Commissie en leverde een prachtig kampioenschap op voor ons vlaggenschip. In alle confrontaties bleek ook dat de (gemiddelde) rating van onze tegenstanders (veel) hoger was. Het verschil in sterkte kwam vaak tot uiting in het laatste speeluur, waar onder invloed van de tijdsdruk wij sneller foutjes maakten.

Zijn er positieve zaken te melden? Jazeker. Jeroen Brandsma scoorde een keurige 50%, en ook de 3 uit 7 van Henk den Braber aan het tweede bord was niet onverdienstelijk. Invallers presteren bij ons doorgaans altijd goed, in het bijzonder viel de prestatie van Hans Ruis met 1,5 uit 2 op. De inzet van een ieder was immer goed en de sfeer leed niet onder de nederlagen. Na de zomer gaan we opnieuw proberen het bootje weer naar de overkant te laten varen.

Heen en weer, heen en weer, heen en weer, heen en weer……….