Rivierenland verslaat IM's op NK Lightning Chess!

Philippe Friesen tijdens een partij

Op zaterdag 10 juni vond voor de derde keer het NK Lightning Chess plaats in het Willem II-stadion in Tilburg. Ondergetekende, Jeroen, Albert en Hamoun Habibi van SV Koningswaal deden daar dit jaar aan mee. Voor mij werd het de tweede keer dat ik eraan meedeed, bij de eerste editie in 2015 was ik ook al van de partij. Voor Albert, Jeroen en Hamoun werd het de eerste keer. De dag begon mooi, het was mooi weer, ik haalde Hamoun en Jeroen op en samen vertrokken we naar het mooie Willem II-stadion. Albert reed zelf want hij moest na het toernooi nog door naar familie.

Het NK lightning Chess lijkt in de verste verte niet op een regulier rapidtoernooi: Dit alles door het dodelijke speeltempo van maar liefst 2 minuten per persoon per partij! Matige spelers worden ineens sterspelers en zeer ervaren, degelijke spelers eindigen vaak in de middenmoot. Bij Lightning Chess gaat het er vooral om snel te kunnen zetten (zonder dat de stukken omvallen) en om snel de tegenstander mat te zetten. 2 minuten is te lang om zinloze zetten de doen en de tegenstander door de vlag te jagen, maar zeker te kort om alles goed uit te rekenen. Zelfs de meest solide, ervaren spelers zijn niet opgewassen tegen de snelle handen van de vlugste vluggeraars die je bij dit soort toernooien treft.

De opzet is als volgt: Je speelt eerst vier achtkampen verdeeld over de groepen A t/m O. Daarna speel je een finale zestienkamp: 43 partijen in totaal. Bij de eerste achtkamp worden de sterken en zwakken willekeurig geplaatst, daarna word je in een achtkamp geplaatst met mensen van gelijke sterkte. Ikzelf kwam helaas nooit hoger dan groep G en eindigde in finalegroep E, maar dat betekende niet dat er geen behoorlijke tegenstand was. Van de honderdtwintig deelnemers hadden er maar liefst vijfenvijftig een 2000+-rating!

Toen iedereen zich had aangemeld en de huishoudelijke mededelingen waren geweest werd het toernooi eindelijk afgetrapt. Zoals gebruikelijk waren de mensen in de speelzaal al volop aan het vluggeren om even goed warm te draaien. Ik kwam in een achtkamp terecht met maar liefst twee titelhouders: FM Niels Ondersteijn 2313 en IM Mark Timmermans 2397. Mijn hoogtepunt van de dag was dat ik een volle overwinning boekte op Mark Timmermans en van Niels Ondersteijn in een Koningsgambiet een vol stuk won, maar later de partij helaas verloor. Mark Timmermans opende met wit 1b4, ik ging er niet op in en maakte er een Hollandse (Stonewall) partij van met 1 f5 en wist uiteindelijk die partij te winnen, dus mijn dag kon al niet meer stuk! Albert had daarentegen een nog mooier hoogtepunt: winst met de zwarte stukken op IM Lucas van Foreest 2421! Albert speelde zijn gebruikelijke Leeuw, Lucas kende het blijkbaar niet en ging na 30 seconden mat achter de paaltjes. Albert en ik hadden hiermee ons visitekaartje mooi afgegeven en gezien het feit dat het toernooi ook nog meetelt voor de FIDE-blitz-rating pakken we er ook nog mooi wat ELO-puntjes mee.

Jeroen en ik eindigden allebei in finalegroep E, Hamoun eindigde in finalegroep D en Albert eindigde, als derde maarliefst, in finalegroep G. De winnaar van finalegroep A was voor de tweede keer op rij de jonge IM Hing Ting Lai. Na een van mijn zeer snelle nederlagen in finalegroep E liep ik even naar het strijdtoneel waar de grootsten van het toernooi om de titel en de beker streden en toen werd het verschil tussen hen en mij pijnlijk duidelijk: de meest complexe middenspelen en eindspelen werden op hoog niveau in een razend tempo foutloos uitgespeeld! De tactieken en mataanvallen vlogen me dusdanig snel om de oren dat ik, als toeschouwer, het al niet meer bij kon houden.

Al met al was het een mooie dag, komend jaar zeker voor herhaling vatbaar!

Philippe Friesen