Schaken en Kunst

sfeerimpressie

Het schaakseizoen werd luisterrijk afgesloten met een schitterende expositie van de werken van Arif Telaku. Het betrof hier een bloemlezing van zijn schilderijen in Nederland. Zijn gehele oeuvre van voor zijn Nederlandse periode is op tragische wijze verloren gegaan in de oorlog in Kosovo, zo werd mij verteld door zijn zoon.
Arif hoopt in de toekomst zijn werken te kunnen tentoonstellen in zijn vaderland, alwaar hij een bekend en geliefd artiest is.

Dat de schilderijen van Arif in trek waren bij de Kosovaarse elite is geen wonder, als je zag van welk een kwaliteit de getoonde werken waren. Op magisch realistische wijze werden beroemde kunsticonen geweven tot een hallucinogene lappendeken vol verwijzingen naar het edele schaakspel.

In deze kleurrijke en inspirerende omgeving was het heerlijk schaken. Het was alsof de tientallen schilderijen de ruimte met een zinderende energie vulden, die menig Rivierenlander de moed gaf om hier en daar een incorrect offer te plaatsen. Onder begeleiding van een hapje en een drankje werden meerdere partijen tot onthutsende einden gebracht.

Hans de Rooij