Rivierenland wint!

Wedstrijdverslag Kijk Uit 1 - Rivierenland 2

Op dinsdag 10 oktober speelde het 2e team een uitwedstrijd tegen Kijk Uit 1 in Oudewater.

Ons 2e team is afgelopen jaar gedegradeerd en de doelstelling is om dit jaar weer te promoveren. Kijk Uit 1 heeft echter dezelfde doelstelling en schijnt ook een van de sterkere teams uit de poule te zijn. Gelukkig heeft Rivierenland dit seizoen een supersterk team – en dat was te merken!

Ikzelf was er ook bij, niet om te spelen, maar om mentale steun te bieden en om de mooie partijen te aanschouwen- en dat waren het ook!

Jorge was op bord 7 als eerste klaar; hij speelde met wit tegen Piet Brouwer. Jorge speelde in een scherpe stelling op de automatische piloot, wist steeds initiatief te houden en rondde het karwei prima af. Na een uur denken van de tegenstander en zeven minuten denken van Jorge kon het eerste punt aan Rivierenlandse zijde bijgetekend worden.

Henk den Braber speelde met zwart aan bord 4 tegen Matthias Ehrhardt. Henk kwam vrij snel in een gelijke, vaste stelling te staan. De tegenstander had een zwakke loper achter de paaltjes en Henk had een paard bij de koningsvleugel. Ehrhardt durfde geen kwaliteit te offeren om de stelling open te breken, wat mijns inziens ook het beste was, dus niet veel later werd het punt gedeeld.

Wim Kruimer speelde met wit aan bord 3 tegen Henk Treur. Er kwam zoals gebruikelijk is bij Wim een vaste, dichte, Wim Kruimer-stelling op het bord. De tegenstander had echter een klein voordeeltje plus iets meer tijd. Uiteindelijk werd ook deze partij remise, waardoor wij weer een stapje dichter bij de overwinning waren.

Aan bord 6 speelde Peter Brandsma met zwart tegen Jean de Goeij. De partij was voor mij lange tijd onduidelijk. Toen ik later op de avond nog een keer keek zag ik dat Peter ineens een volle toren voor stond. Na het ruilen van de dames en het laatste witte stuk zat er weinig muziek meer in de stelling van De Goeij; deze kon niets anders doen dan in zijn lot berusten en de koning omver leggen.

Tim speelde tegen Sjaak Oosterlaken. Tegenover dezelfde tegenstander, aan hetzelfde bord en met dezelfde kleur zat ik drie jaar geleden, toen ik met Albert en het 3e team mijn eerste uitwedstrijd voor Rivierenland speelde. Tim speelde echter geen koningsgambiet maar een rustigere opening en kreeg ook een rustige stelling op het bord. Tim stond vrij snel na het begin al iets beter en na veel stille zetjes en strategisch gemanoeuvreer was de vrijpion op de 7e rij uiteindelijk niet meer te houden. Daarmee was de winst voor Tim en voor het team in de tas.

Bij de partij van Freek Veldmeijer tegen Martin Hoogenboom had ik lange tijd het idee dat Freek slechter stond en zou verliezen. De tegenstander kon volgens Wim zelfs twee keer een stuk of een kwaliteit winnen en ik zag ook een paar keer wat mooie zetten voor de tegenstander die hij gelukkig niet zag. Freek wist alles goed te verdedigen en uiteindelijk genoeg druk te zetten, waardoor de tegenstander ook moest blijven verdedigen. Toen duidelijk was dat wij al hadden gewonnen werd besloten ook dat punt te delen.

Aan de speerpunt speelden Hans en Aat tegen de toppers van Oudewater: Hans speelde met wit tegen de sterke Ed Oosterlaken en Aat speelde tegen Bas Jansen. Bij Hans zag het er in het begin allemaal rooskleurig uit: tegenovergestelde rokade, actieve stukken en een mooie pionnenstructuur, maar na het systematisch en vakkundig ontmantelen van de witte stelling moest Hans uiteindelijk het onderspit delven.

Bij Aat was het nog spannender: Bas Jansen offerde in de opening een stuk om de zwarte koning in het midden van de onderste rijen te houden. Aat kreeg een gruwelijke koningsaanval over zich heen en moest langs diepe afgronden gaan. verscheidene malen dacht ik dat het over en uit was, maar Aat wist de koning uiteindelijk naar een relatief veilige plek te manoeuvreren. Na een tweede poging tot dame-offer van Bas waren de kansen ineens gekeerd en was het Aat die een koningsaanval uitvoerde; die was echter niet meer te houden en mat-in-twee was onvermijdelijk: 5,5-2,5. Een mooie einduitslag van een mooie avond.

De kop is eraf: op 7 november is Doorn-Driebergen 2 aan de beurt en dan hopen we op eenzelfde mooie einduitslag.

Met vriendelijke groet,

Philippe Friesen