RIVIERENLAND GOOIT WINST UIT HET RAAM

Op de dag des onheils speelde Rivierenland 1 de eerste uitwedstrijd van het nieuwe seizoen tegen de gevreesde Utrechters van Moira Domtoren 1. We vertrokken vol goede moed, in een nieuwe samenstelling, naar onze tegenstanders. De teamcaptain had een opstelling gekozen met de sterkeren met de witte stukken aan de oneven borden en de schlemielen met de zwarte stukken aan de even borden.

We hadden de lat hoog gelegd, de doelstelling was promotie naar de 3e klasse KNSB dus het was tijd om te oogsten. Helaas pakte het allemaal anders uit dan verwacht want een nederlaag voor onze rekening was het resultaat. Dit alles onder het toeziend oog van IM Hans Bouwmeester die enthousiast en gemotiveerd met ons meekwam om mooie partijen te observeren en om ons mentale steun te bieden. Wat hebben we die arme man aangedaan…

Gert Kampstra was als eerste klaar. Hij verloor van Bart Jan Andriessen die prachtig uit de opening kwam en later op de avond ook nog het volle punt pakte. Gert proefde het bittere kruid der ontgoocheling en leed zijn eerste nederlaag sinds lange tijd.

Als tweede was topspeler en puntenpakker Hamoun Habibi klaar. Hij speelde op bord 1 een prachtige aanvalspartij tegen Tom Rose die niet opgewassen was tegen de sterke openingsvoorbereiding van Hamoun. Genadeloos werd hij van het bord getimmerd en daarmee was het eerste bordpunt voor de Rivierenlanders genoteerd.

Daarna volgde echter een aantal remises van Jasper Straaten en Evert Aalten. Jasper speelde tegen de sterke Tjerk Hacquebord, stond naar mijn mening erg goed, maar moest helaas het punt delen. Hetzelfde gold voor Evert; hij stond lange tijd erg goed tegen Kees Verweij, Evert had een sterke vrijpion op de 6e en later op de 7e rij, maar wist uiteindelijk niet de vis op het droge te brengen.

Hans speelde een goed voorbereide en gedegen opening tegen Bram Beijer. Hans kwam een stuk voor te staan in ruil voor 4 pionnen, had prachtige aanvalskansen en stond naar mijn mening erg goed maar uiteindelijk beschikte Bram Beijer over de betere papieren.

Ik speelde tegen Jan Bettman. Ik kende de man van een flinke nederlaag van een jaar geleden tijdens het Daniel Noteboomtoernooi dus toen duidelijk werd dat ik bij hem aan mocht schuiven, met dezelfde kleur als een jaar geleden, moest ik even slikken. Ik deed het goed tot en met de 5e zet. Jammer dat ik na de 6e zet niet meer wist hoe het verder moest. Opnieuw kwam ik slecht uit de opening, maar in het verre middenspel verknoeide Bettman zijn stelling en wist ik het tij te keren met als resultaat mat-in-1.

Rudy Veenhoff speelde een solide, sterke partij tegen Johnny de Kraker, blunderde op het laatst een toren en hielp daarmee zijn stelling vakkundig naar de verdoemenis.

Mark Agterberg speelde tegen Albertus ten Hertog. Alhoewel de heer ten Hertog een werkboek Stap 1 naar de wedstrijd meenam, was het niveau van zijn spel verre van dat. Ten Hertog wist snel de kwaliteit te pakken, manoeuvreerde twee torens en de koning naar het centrum en hield daarmee de boel op slot. Het onvermijdelijke werd een feit en daarmee ook onze eerste nederlaag in de start van het seizoen: 5-3 verloren.

Over twee weken mogen we het nog eens fijntjes over doen, dan spelen we een thuiswedstrijd tegen Oud Zuylen Utrecht 3.

Met vriendelijke groet,
Philippe Friesen