Nieuwsbrief november 2017

Beste leden,

Bij dezen de tweede nieuwsbrief van het seizoen.

De achttallencompetitie is inmiddels begonnen en onze drie teams hebben ieder hun eerste wedstrijden in de nieuwe teamsamenstellingen gespeeld - Rivierenland 1 heeft zelfs al twee wedstrijden gespeeld. Rivierenland 1 begon het seizoen stroef en verloor de eerste ronde van Moira-Domtoren 1 en speelde de tweede ronde gelijk tegen Oud Zuylen Utrecht 3. Rivierenland 2 startte het seizoen daarentegen erg goed en boekte een prachtige overwinning op promotieconcurrent Kijk Uit 1; de kampioensdromen van de mannen uit Oudewater werden meteen de grond in geboord en Rivierenland 2 gaat nog voor het kampioenschap. De heren van Rivierenland 3 ging alles ook voor de wind; zij boekten een prachtige overwinning op Woerden 1, aan de ratings te zien zeker niet de minste tegenstander.

Over ratings gesproken: De KNSB ratinglijst van 1 november is reeds verschenen. De grootste stijgers zijn Gert Kampstra, Philippe Friesen en Rudy Veenhoff. Voor een compleet overzicht van de KNSB ratinglijst van Rivierenland klikt u op deze link: https://www.schaken.nl/node/28063

In de interne competitie staat Gert Kampstra niet meer op de 1e plaats. Hij is door oud clubkampioen Evert Aalten verdreven naar de 2e plaats. Regerend clubkampioen Rudy Veenhoff is gezakt naar de 5e plaats. Hij moet Wim Kruimer, Aat Liefbroer en bovengenoemden nog inhalen wil hij dit jaar zijn titel behouden. Alles is nog mogelijk en het ontbreekt de heren in ieder geval niet aan vechtlust.

Over vechtlust gesproken: het jaarlijkse SGS-snelschaaktoernooi voor clubteams staat weer op de kalender; dit jaar namelijk op zaterdag 11 november. Het wordt opnieuw gehouden in het denksportcentrum van schaakclub En Passant in Bunschoten-Spakenburg en de opzet is ook weer als vanouds: er wordt gespeeld in zestallen, in een kampioensgroep en een subgroep. Bij inschrijving heeft men de vrije keuze, al wordt teams met een ratinggemiddelde onder de 1750 sterk aanbevolen zich in de subgroep in te schrijven, en teams met een ratinggemiddelde boven de 1850 in de kampioensgroep. In de kampioensgroep wordt dubbelrondig gespeeld (witpartij en zwartpartij) met 5 minuten p.p.p.p. bedenktijd, in de subgroep enkelrondig met 10 minuten p.p.p.p. Meer informatie hierover vindt u op de website van de SGS. Lijkt het u leuk om hier aan deel te nemen? Geef het vóór 8 november aan mij door, via de mail of op de clubavond, en ik zal afhankelijk van het aantal geïnteresseerden onze teams (kosteloos) aanmelden. De inschrijving sluit op woensdag 8 november.

Tot slot nog een mooi diagram om de hersens te laten kraken: Wit heeft maar één winnende zet, al het andere verliest. Welke zet speelt u en wat is de juiste voortzetting?

diagram

De oplossing van het vorige diagram is: Pd6! (dus niet Pf6) Als zwart promoveert naar een dame dan promoveert u naar een dame met schaak en kort erna volgt mat. Als zwart het paard slaat promoveert u alsnog naar een dame met schaak en manoeuvreert u de dame naar c3 waardoor zwart niet meer kan promoveren.

Met vriendelijke groet,

Philippe Friesen