Rivierenland 1 pakt eerste puntje

Op dinsdag 31 oktober speelde Rivierenland 1 de tweede wedstrijd van het seizoen, een thuiswedstrijd tegen Oud Zuylen Utrecht 3, opnieuw een sterke tegenstander. Na onze nederlaag tegen Moira Domtoren 1 was dit volgens teamcaptain Rudy Veenhoff het moment om ons te revancheren.

Helaas konden we niet in volle sterkte aantreden en moesten we maar liefst drie invallers gebruiken: Hans, Hamoun en Jasper waren verhinderd dus Wim, Aat en Freek namen de eer op zich om hun plaatsen in te nemen.

De avond begon rustig: eerst een snelle remise van Evert tegen zijn naamgenoot, daarna volgde een remise van Mark. Mark kreeg een gesloten Siciliaan tegen zich en na twee uur spelen zag het er in mijn ogen nog redelijk gelijk uit. Mark kreeg een remise-aanbod en na kort overleg met Rudy werd besloten om het aanbod aan te nemen.

Bij Gert op het bord was het weer een waar slagveld! Het was de dood of de gladiolen leek het in eerste instantie: de tegenstander kon met zijn paard en Dame de koningsstelling binnen komen en dreigde een toren te winnen of mat te geven, maar de sterke vrijpion op de f-lijn, de toren op de 7e rij en de sterk ontwikkelde overige stukken van Gert waren oppermachtig. Zijn tegenstander kon  het onvermijdelijke alleen nog uitstellen door een uur na te denken alvorens in een compleet verloren stelling terecht te komen.

Gert aan zet
Gert in gedachten na ...Pe5. Hij hield het hoofd koel en speelde Txb7 met groot voordeel.

Ik speelde zelf aan bord vier tegen Freek Busstra. Deze man had een jaar geleden onze Jasper nog op remise weten te houden dus ik maakte mijn borst nat. Ik kreeg een Pirc tegen me. Busstra dacht wat moois te zien, maar ik zag iets nog mooiers; een voor een verdwenen de centrumhoutjes van het bord, daarna volgde de kwaliteit en daarna een vol stuk.

Van de partij van onze Freek heb ik helaas niet veel meegekregen. Freek verloor aan bord acht van Wout van Veen.

Later op de avond waren Rudy en Aat in het heetst van de strijd bezig om de winst binnen te slepen. Bij beiden zag het er gevaarlijk uit: het kon alle kanten op. Bij Wim aan bord een zag het er daarentegen erg lang vrij rustig en solide uit; een typische wimkruimerstelling. Helaas wist onze Wim de boel niet dicht te houden en ook geen winst binnen te halen: de vijandelijke dame kwam binnen in de koningsstelling en mat-in-1 was onvermijdelijk.

Op dat moment was de stand nog gelijk en alles hing af van de partijen van Aat en Rudy. Rudy leek iets beter te staan, sloeg een remiseaanbod af, maar wist uiteindelijk geen winststelling meer te bereiken waardoor besloten werd het punt delen.

De spanning was inmiddels te snijden: het was een gelijke stand en Aat mocht niet verliezen! Een tweede nederlaag op rij zou desastreus geweest zijn voor het team, zowel voor de tussenklassering als voor de winnaarsmentaliteit. Aat moest opnieuw langs diepe afgronden en stond op dat moment mijns inziens opnieuw slecht: hij stond een vol stuk achter in ruil voor een paar luttele pionnetjes die nog ver van de eindstreep verwijderd waren.

Opnieuw dacht ik dat Aat zou verliezen, maar Aat zou Aat niet zijn als hij met stalen zenuwen de partij foutloos wist uit te spelen. De tegenstander bezweek onder de druk, voerde slechte zetten uit en langzaam maar zeker zag hij de winst weg ebben. Aat wist voor de poorten van de hel nog net het laatste halfje weg te slepen waardoor we het eerste matchpuntje van de competitie op zak hadden.

met vriendelijke groet,

Philippe Friesen