Interne competitie ronde 11: een zwarte avond voor witspelers

Op dinsdag 22 november was slechts een klein clubje schakers vergaard in De Prinsenhof. De jongens van het Eerste waren afgereisd naar Zeist om hun eerste wedstrijd van het seizoen te gaan winnen, en dat was te merken. Maar de strijd in de interne was er niet minder om. Het bleek een slechte avond te gaan worden voor de witspelers: drie nederlagen en drie remises werd hun deel.

Bert Haytink kreeg al snel een sterke koningsaanval van Hans de Rooij over zich heen. Tegenspartelen deed Bert wel maar Hans drukte stevig door. De eerste zwarte overwinning was een feit. Ben Oude Brunink leek het tij voor de witspelers echter te doen keren. In zijn partij tegen Willem de Boer had ook hij een sterke koningsaanval gelanceerd die de zwarte stelling geruïneerd had. Toen hij echter dameruil toestond, wist Willem zijn koning te centraliseren en verdere dreigingen af te wenden, met remise als resultaat.

Maar toen kwam zwart pas echt los. Jos Meijer had een scherpe dame-uitval op de damevleugel in petto die Leo van Hulten al snel stukverlies en een flink verzwakte stelling opleverde. Hoewel Leo vervolgens nog taai tegenspel bood, was de einduitslag onvermijdelijk. Opnieuw een nul voor zwart…. Dat gebeurde ook in de strijd tussen Rob Kaptein en Hemmo Mulder. Beiden ontwikkelden een koningsaanval op onderscheiden kanten van het bord, waarbij die van Hemmo er steeds iets dreigender uitzag dan die van Rob. Een stukruil op f6 leidde vervolgens Rob’s ondergang in. Na dameruil moest ook deze witspeler het moede hoofd in de schoot leggen.

De laatste twee partijen die eindigden waren taaie partijen waarin de witspelers trachtten hun tegenstander te vloeren. Peter Brandsma deed zijn best in een partij waarin hij iets meer ruimte had dan Arif Telaku. Het lukt echter niet een gaatje te vinden in Arif’s verdediging en na verloop van tijd werd Arif’s tegenspel steeds sterker. Remise was het resultaat. In de partij tussen Aat Liefbroer en Albert Sluiter tenslotte, had de witspeler ook wat ruimte-overwicht uit de opening meegenomen. Het leek best iets, maar na afruil van wat materiaal bleek niet alleen het witte initiatief verwaaid, maar drukte Albert met een paar sterke zetten wit compleet in de verdediging. Met een blauw oog aanvaardde Aat vervolgens maar al te graag een remise-aanbod.

Aat Liefbroer – Albert Sluiter ½ - ½
Ben Oude Brunink – Willem de Boer ½ - ½