Rivierenland 1 herpakt zich!

Op dinsdag 21 november speelde Rivierenland 1 de derde externe wedstrijd van het seizoen. Dit keer stond er een uitwedstrijd tegen Zeist 1 op het programma. We waren, op Hamoun na, allen al bekend met deze gezellige en gastvrije club, met een aantal van hun spelers én met hun prachtige speellocatie met veel te kleine toiletruimtes.

Ieder jaar speelde een van onze drie teams wel een keer tegen een van hun onderste twee teams en over het algemeen mochten de resultaten aan onze kant er wezen: afgelopen jaar speelde ons eerste team tegen Zeist 2 en toen wonnen we maar liefst met 7,5-0,5!

Dit jaar mochten we echter tegen hun eerste team spelen. Aangezien dat team toch wel behoorlijk sterke spelers heeft, beloofde het een spannende avond te worden. Hans en Mark waren helaas verhinderd dus moesten we weer gebruik maken van twee invallers. Dit keer namen Wim en Tim de eer op zich te trachten om ons team naar de overwinning te helpen.

De avond was begonnen: Hamoun Habibi speelde op bord een zoals verwacht tegen de sterke Arend Oosten en hij was tegelijk met mij klaar. Na iets meer dan twee uurtjes schaken hadden we onze tegenstanders al in de touwen en konden er twee bordpuntjes aan rivierenlandse zijde bijgetekend worden: 2-0.

Hamoun speelde zijn favoriete variant die weinig tegenstanders kennen. De heer Van Oosten was daar geen uitzondering op en alles ging volgens Hamoun van een leien dakje.

Ikzelf kreeg een Siciliaan tegen me, mijn eerste vijf zetten waren juist maar na de zesde zet wist ik (opnieuw!) niet meer hoe het verder moest. Met nauwkeurig spelen won ik vrij snel een centrumpion en daarna nog een. Ik kwam uiteindelijk in een toreneindspel terecht met zes pionnen tegen een; toen duidelijk werd dat de laatste vrijpion van mijn tegenstander de overkant ook nooit zou bereiken schudde hij me de hand.

Tim kortekaas was als derde klaar, hij verloor helaas van de taaie Willem Jan Veltman. Tim kwam in een koningseindspel terecht met een pion minder. De verbonden vrijpionnen van de tegenstander waren niet meer tegen te houden dus moest Tim helaas opgeven: 2-1.

Niet lang erna won Rudy Veenhoff van Gerard Hamers. De stelling van Hamers zag er benauwd en verkrampt uit en Rudy wist met pionwinst de stelling overhoop te halen; Hamers gaf op. Het stond toen 3-1 voor ons, maar Wim, Evert en Gert stonden op dat moment beduidend minder.

Even later accepteerde de tegenstander van Gert in verband met zware tijdnood het tweede remise-aanbod waardoor de winst voor ons binnen handbereik lag. Het was nu 3,5-1,5. De spanning was te snijden, de wind stond voor ons de goede kant op maar kon ieder moment draaien, en dat leek heel even ook te gebeuren: kort erna verloren Wim en Evert namelijk achter elkaar: 3,5–3,5.

Wim werd langzaam weggespeeld door Roel Zuidema en stond op het laatst fors materiaal achter. Wim kon na lang spartelen helaas niets anders doen dan opgeven. Evert kwam in een slechter eindspel met alleen een toren tegen toren en twee verbonden vrijpionnen. De toren was niet sterk genoeg om eeuwig schaak te geven of om de vrijpionnen tegen te houden. Die vrijpionnen zorgden uiteindelijk nog voor mat-in-twee op de eerste rij.

Op dat moment was Jasper Straaten als enige nog bezig en alles hing van zijn partij af. Jasper speelde tegen de sterke Erik van Esterik. Erik speelde de opening verkeerd waardoor Jasper al vrij snel een stuk kon offeren voor twee pionnen en actief spel waardoor de witte koning erg op de tocht kwam te staan.  Erik kon de rest van de avond alleen nog maar proberen om alle vijandelijke aanvallen af te houden. Dat leek lang goed te gaan, maar Jasper zou Jasper niet zijn als hij met nog maar veertig seconden op de klok Erik de das om deed. Een laatste torenoffer met schaak en mat of damewinst, maakte een einde aan de partij en ook een einde aan een mooie avond.

Rivierenland 1 proefde voor het eerst dit jaar een zoete overwinning en dat hadden we nodig ook, want we waren na twee rondes al afgezakt naar de negende plaats. Met de winst in de tas kijken we vol vertrouwen uit naar de vierde wedstrijd: thuis tegen Amersfoort 2 op 12 december: dan doen we hetzelfde kunstje gewoon nog een keer!

met vriendelijke groet,

Philippe Friesen