IN NAVOLGING VAN HET TWEEDE TEAM...

Van mijn collega Freek begreep ik al dat er in het "Huis aan de werf" iets loos is. Op deze locatie zijn de Rode Loper en Utrecht Oud Zuylen gehuisvest en samen is dit meer dan tweehonderd jaar clubgeschiedenis. Dit is een enorm krachtenveld zult u wel begrijpen.

Ons tweede team mazzelde verleden week naar de winst en gerenommeerde spelers faalden...aangesloten op elektronische borden en doorgelust naar het onbegrensde internet; dit vraagt om moeilijkheden!

Zelf had ik in gedachten dat dit het derde team niet zou overkomen, maar mysterieus aardmagnetisme of kosmische straling  vertroebelen de schaakkunsten van de bezoekers. Ik ben er van overtuigd dat de ellende begint bij de parkeerautomaat, waar je met het betalen van de parkeerbon de mystiek over je afroept.

Als je na vijf zetten een stuk voorkomt, na twaalf zetten een stuk en twee pionnen, een alles verwoestende aanval inzet en dan...dan gebeurt het: je krijgt een "Monootje" om je oren en kunt braaf een nul noteren. In de analyse kon ik me niet voorstellen dat ik dit gespeeld had, maar "the force" had toegeslagen.

Na de rondgang langs de borden kon ik concluderen dat er niet veel spelers in zwaar weer zaten, maar schijn bedriegt.

Spelers die normaliter altijd op tijd zijn waren te laat en ze moesten nog terug naar de poltergeist om te betalen en oei, oei, oei...dat bracht meteen spanning op deze borden en volop keepen. Maar de taaie Rivierenlanders doorstonden de  aanvallen. Hans Ruis stopte de pionnendoorbraak en Jos noteerde een mooie remise. Willem consolideerde ook naar een puntendeling.

Paul wist in een spannende partij met fantastische dwangzetten zijn tegenstander mat te zetten met een dubbele loper toren combinatie. Hans wikkelde ook af naar remise en dat was een prima prestatie. Zo kwam de druk bij Arif, Arian en Rob.

Na een remise-aanbod afgeslagen te hebben moet onze magiër wel door een gerichte aardstraal getroffen zijn, want het tweede "Monootje" was een feit. Iets wat ik eigenlijk nooit zie op zijn bord ....

Rob Kaptein, onze wetenschapper, zat blijkbaar in een kooi van Faraday, want de donderslagen werden afgebogen naar zijn tegenstander en hier kreeg Oud Zuylen een koekje van eigen deeg. Mooi punt voor Rob.

Arian zat anders in de partij. Ik heb hem laatst een boek geleend over de "Steinitz elements". Hij heeft het anderhalf jaar laten liggen, maar blijkbaar heeft het zo moeten zijn dat het vanavond zijn vruchten af begon te werpen. Met de gedachte van 'waar wil ik over drie zetten staan' drukte hij zijn tegenstander aardig in de hoek. Een wandelende witte loper maakte het nog erg spannend, maar uiteindelijk trok Arian zeer gedecideerd de partij naar zich toe en de winst was binnen.

Toen ik het wedstrijdformulier tekende kon ik weer een beetje lachen, het deed wel pijn...

De Steinitz elements.

Permanent advantages

1. Material advantage
2. Bad king position
3. Passed pawns in the middlegame
4. Weak pawns for the opponent
5. Strong and weak squares
6. Pawn islands
7. Strong pawn center
8. Control of a diagonal
9. Control of a file
10. Bishop pair
11. Control of a rank

Temporary advantages
12. Bad piece position
13. Inharmoniously placed pieces
14. Advantage in development
15. Concentration of pieces in the center (centralization)
16. Space advantage

Opgedragen aan mijn medeschakers van het tweede team die ook getroffen zijn door mysterieuze krachten.