Nieuwsbrief december 2017

Beste leden, Bij dezen de derde nieuwsbrief van het seizoen. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken en wat staat er op de planning?

De achttallencompetitie is in volle gang; gretig en vol vechtlust zijn de eerste partijen gespeeld -en met name bij het tweede en het derde team mogen de resultaten er wezen!

Rivierenland 1 heeft 3 van de 9 partijen gespeeld en staat op de 6e plaats van de promotieklasse.

Rivierenland 2 heeft 3 van de 8 partijen gespeeld en staat met 6 matchpunten ongedeeld aan kop in de 2e klasse, poule 2C.

Rivierenland 3 heeft 2 van de 7 partijen gespeeld en staat op de 2e plaats in de 2e klasse, poule 2D.

De eerste ronde van het SGS-bekertoernooi staat op het programma: Op dinsdag 19 december speelt Rivierenland, onder leiding van Gert Kampstra, met een sterk viertal een thuiswedstrijd tegen Moira-Domtoren 1.Dezelfde club waarvan we de eerste ronde van de achttallencompetitie hebben verloren. Rivierenland is hiermee een gouden kans in de schoot geworpen om zich te revancheren; hopelijk gaat het dit keer beter.

Het SGS Snelschaaktoernooi Voor Clubteams is reeds gespeeld in Bunschoten en Rivierenland deed dit jaar opnieuw mee met een sterk zestal. De bedoeling was om opnieuw in de subgroep mee te doen en om dit jaar de subgroep te winnen. Afgelopen jaar presteerden we namelijk erg goed in de subgroep en stonden we lang aan kop, maar uiteindelijk was Barneveld toch een maatje te groot voor ons en waren we geëindigd op de 3e plaats.

Door een last-minute-verzoek van de wedstrijdleiding werd dit jaar besloten om in de kroongroep mee te spelen. Weer eens wat anders -en dat was te merken ook! We zijn als laatste geëindigd in finalepoule B en daarmee ook als laatste van de hele kroongroep. Paul Keres 1 won met overmacht finalepoule A en Barneveld 1 won finalepoule B. Ondanks de bedroevende eindplek was het ons wel gelukt om als enige team een puntje van Paul Keres 1 af te snoepen.

Daarnaast hebben we een leuke en gezellige dag gehad en veel mooie en spannende partijen gespeeld. Topscoorder van ons 6-tal was Jorge met 12,5 punten uit 20 partijen. Overige hoogtepunten van deze dag waren een overwinning van Hamoun op IM Hugo ten Hertog 2460, remise van Philippe op IM Xander Wemmers 2454 en remise van Rudy op FM Niels Ondersteijn 2333.

Bij de interne competitie staat Evert Aalten nog steeds op de eerste plaats, achtervolgd door Wim Kruimer (tweede plaats) en Albert Sluiter (derde plaats). Gert Kampstra en regerend clubkampioen Rudy Veenhoff zijn nog verder afgezakt en moeten nu genoegen nemen met een vierde en vijfde plaats.

Tot slot nog een mooi diagram: wit geeft mat. Welke zet speelt u en wat is de juiste voortzetting?

De oplossing van het vorige diagram is ‘interferentie’ of zoals de schaakmeesters bij de jeugd zeggen: ‘onderbreking’. Een krachtig begrip dat vele mooie aanvalspartijen heeft doen sneuvelen. Het diagram van de vorige nieuwbrief is daar een mooi voorbeeld van.

U speelt Pd7!! Hierdoor is de loper op d5 niet meer gepend. Na het slaan van het paard met een van de torens of het zwarte paard op b8 is het zwarte paard op h3 niet meer gedekt en speelt u Txh3#. Als zwart het paard slaat met Lxd7 is de witte loper niet meer gepend waardoor u Tf1-f3 kunt spelen, met het idee om twee keer te slaan op h3 wat alsnog leidt naar mat. Als zwart vervolgens de tussenzet Ld6 speelt om de loperdiagonaal af te snijden dan slaat u met de toren op f3 het paard op h3 met schaak. Als de zwarte koning dan naar zijn enige vluchtveld g8 gaat dan maakt de batterij van de torens op h1 en h3 het karwei af: Th3-h8#.

Met vriendelijke groet,

Philippe Friesen