Nieuwsbrief januari

Beste leden,

Bij dezen de vierde nieuwsbrief van het seizoen en de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar.

Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken en wat staat er op de planning:

Om te beginnen is er op dinsdag 2 januari geen schaken. De bedoeling was om het nieuwe jaar af te trappen met de eerste ronde van de Betuwe Cup, maar daar wordt een nieuwe datum voor geprikt. Ik raad u aan om de kalender goed in de gaten te houden. De eerste schaakavond zal zijn op dinsdag 9 januari. Dan speelt het eerste team een thuiswedstrijd tegen DBC 1 en de overige leden kunnen ronde 15 van de interne competitie spelen.

De inschrijving voor het Rivierenland Open Rapid is geopend. Het toernooi zal dit jaar plaatsvinden op 3 maart. Via de link in het menu van onze website kunt U zich vanaf nu opgeven voor deze klassieker onder de snelschaaktoernooien, dat in het verleden onder andere werd gewonnen door IM Mark van der Werf en IM Bruno Carlier.

De achttallencompetitie begint vorm te krijgen; langzaam maar zeker wordt duidelijk wie dit jaar de sterkeren van de poules zijn en welke teams om het kampioenschap zullen gaan strijden. Op dit moment vertegenwoordigt Rivierenland met het tweede en derde team zowel de top van poule 2C als poule 2D. Rivierenland 1 heeft zich gelukkig langzaam omhoog weten te werken van de degradatiezone naar een nette 4e plaats. Het kampioenschap zal er dit jaar waarschijnlijk niet meer in zitten voor het eerste team, maar een degradatie vast en zeker ook niet.

Rivierenland 1 heeft 4 van de 9 wedstrijden gespeeld en staat op de 4e plaats in de promotieklasse.

Rivierenland 2 heeft 3 van de 7 wedstrijden gespeeld en staat op de 1e plaats in de 2e klasse, poule 2C.

Rivierenland 3 heeft 3 van de 6 wedstrijden gespeeld en staat gedeeld aan kop in de 2e klasse, poule 2D.

De eerste ronde van het SGS-bekertoernooi is op dinsdag 19 december gespeeld. Dit jaar hoopten we met een sterk 4-tal verder te komen dan de eerste ronde. Helaas was de bekerkampioen van het afgelopen seizoen, Moira Domtoren 1, opnieuw een maatje te groot voor ons. De reguliere partijen eindigden weliswaar in 2-2 maar met het snelschaken wonnen zij met 3-1. Rivierenland ligt dit jaar weer uit de bekercompetitie. Laten we hopen dat het volgend jaar beter gaat.

Het jaarlijkse Tata Steel schaaktoernooi gaat binnenkort weer van start in Wijk aan Zee, het Wimbledon van het schaken! Onder de oude gelederen ook wel bekend als het voormalige Corus toernooi of het Hoogovens toernooi. De complete wereldtop van het schaken zal een dertienrondig toernooi spelen in groep A. Groep B wordt bezet door een aantal sterke grootmeesters en meesters en de amateurtoernooien worden bezet door honderden fanatieke amateurschakers waaronder vier schakers uit de Betuwe: ondergetekende, Rudy Veenhoff, Tim Kortekaas en Rob Disselhoff spelen dit jaar mee in de weekeindvierkamp gedurende het weekeind van 12, 13 en 14 januari. Zij verblijven in B&B Bed en Ernie en maken er een gezellig weekeinde van. De resultaten van deze 4 fanatieke rivierenlanders, de wereldtop, de overige grootmeesters, meesters en honderden amateurschakers kunt u volgen op de deze link: https://www.tatasteelchess.com/

Bij de interne competitie staat Evert Aalten nog steeds op de eerste plaats en hij wordt nog steeds achtervolgd door Wim Kruimer en Albert Sluiter. Gert Kampstra en regerend clubkampioen Rudy Veenhoff staan ook nog steeds op de vierde en de vijfde plaats.

Tot slot nog een mooi diagram: Wit is aan zet. Welke krachtige zet speelt u en wat is de juiste voortzetting?

diagram

De oplossing van het vorige diagram is ‘zetdwang’: Zwart gaat hoe dan ook mat in acht en kan daar niets aan veranderen. U speelt Ke6, h6, Tg5! xg5, Kf5, g4, Kf4, g3, xg3 mat!!

Met vriendelijke groet,

Philippe Friesen