Met Trio moet je het doen...

Bij onze vierde wedstrijd, de eerste in het nieuwe jaar, troffen we Trio 1 aan de andere kant van het bord. Ik ken aardig wat verenigingen in de SGS, maar deze sympathieke Utrechters trof ik voor het eerst.

Altijd wel even spannend, maar we hebben scorend vermogen genoeg achter de borden en ik had er wel vertrouwen in. Na de indeling zag ik  dat enkele borden, met name Jos en Arian een zware kluif hadden.

De strijd ging lang gelijk op en mijn tegenstander nam de tijd, zodat ik regelmatig een rondje langs de borden kon maken. Op de borden van Paul en Arian ging het goed, maar er waren wel enkele stellingen die wellicht niet in ons voordeel uit zouden pakken. Willem ontwikkelde op velden die ik in de naslagwerken van “De Van Geet” niet heb kunnen vinden.

Een van de wijsheden van Kasparov is dat je onbekende paden moet durven te bewandelen en Willem deed dat prima.

Hans en Arif kwamen pionnen achter, Jos in de verdrukking, Ben niet echt overtuigend en mijn tegenstander werkte nog niet echt mee. Na raadpleging met mijn vaste consigliere, Maarten,  waren we in de overtuiging dat er wat moest gebeuren op de borden.

Maar ja,  als teamcaptain kun je niet gaan coachen en de spelers moeten het zelf doen. Hans kwam als eerste vragen of remise acceptabel was en gezien zijn achterstand in tijd, materiaal en stelling leek me dit wel een juiste beslissing.  De tegenstander speelde door, maar kon zijn voordelen niet omzetten in resultaat. Hans wist gewiekst tegenspel te bieden en met wat meer routine in het snelschaken was er zelfs winst mogelijk geweest. In ieder geval een mooie remise.

Hoewel ik redelijk kenner ben van De Leeuw kwam mijn tegenstander met zetten die ook voor mij  niet in het oeuvre van Philidor voorkomen. Zo zie je maar.  Kasparov zegt dat je ook als je gewonnen hebt je partij moet analyseren om zo je spel te verbeteren.

diagram Albert's Leeuw
Zwart (Albert Sluiter) speelt en wint!

 

Paul won zijn partij en Arian kwam in een eeuwig schaak en remiseerde.

Jos legde het loodje en Arif nam de stukken die hij blijkbaar als voorsprong gegeven had terug en won.  Mijn tegenstander werd verrast door een enorme krachtzet en kon het geweld niet meer keren.

Met een 4-2 stand waren Ben en Willem nog druk bezig. Willem zat goed achter het bord en greep het initiatief. Hij ruimde de pionnen van zijn tegenstander op en de weg naar promotie was niet meer te blokkeren.

Ben verprutste werkelijk zijn stelling en ontsnapte aan een mat-in-een.  Zijn tegenspeler was geen eindspelkanon en de punten werden gedeeld.

5 ½ -2 ½, een mooie uitslag.

Ik wil echter wel een paar kanttekeningen plaatsen:

Sommige spelers zie ik erg op zeker spelen, wellicht overgeconcentreerd, te voorzichtig of bang om te verliezen. Als je niet vooruitdenkt,  reageer je alleen maar op het spel van je tegenstander. Je moet je eens afvragen hoeveel wedstrijden je zo gewonnen hebt…Kasparov zegt op dit punt dat je altijd een grotere knuppel moet hebben dan je tegenstander, heb je die niet dan ga je hem halen.

In de klasse waarin wij spelen is alles mogelijk, vaak zie je dat tegenstanders weinig eindspelervaring hebben en in het eindspel de partij weggeven. Blijf dus van je eigen kracht uitgaan en blijf scherp. Iemand die ervoor gaat wordt gegarandeerd meer gestimuleerd door de adrenaline dan een ongemotiveerde speler met voordeel, die de winst nog maar binnen moet zien te slepen. Kasparov zegt hierover: Wees overtuigd van je eigen kunnen…

Sta je materiaal voor, ruil dan af… Willem voerde op de B en G lijn een promotiestrijd. Een gedwongen torenruil was de snelweg naar winst. Een simpele torenruil en de tegenstander had vermoedelijk direct opgegeven...Kasparov zegt hierover: bekritiseer je eigen succes…

De 10 regels van Kasparov:

1.Wees je bewust van de sterke en zwakke kanten van je spel.

2. Zorg dat je een positieve motivatie hebt.

3. Durf jezelf te onderscheiden.

4. Toon moed.

5. Bewandel onbekende paden.

6. Toon veerkracht.

7. Volg je gevoel.

8. Leer van je fouten.

9. Zoek nieuwe uitdagingen.

10. Succes hangt van jezelf af.
 

Albert Sluiter

Blog comments

P. Willemsen vr, 01/19/2018 - 22:14

Compliment voor je verslagen Albert. Ze zitten erg goed in elkaar. Ik lees ze met plezier.