Nieuwsbrief februari

Beste leden,

Bij dezen de tweede nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken en wat staat er op de planning:

De externe competitie:

Deze maand worden er drie externe (uit)wedstrijden gespeeld: het 1e team speelt een uitwedstrijd tegen aardsrivaal De Rode Loper 1 op woensdag 14 februari in Utrecht. De kans is groot dat deze partijen weer op liveborden zijn te volgen via de website van De Rode Loper. Rivierenland 1 kan alle mentale steun goed gebruiken, dus ik nodig u allen uit om deze avond vrij te houden, thuis te blijven, geen bezoek te ontvangen en de TV uit te laten om heel de avond deze spannende wedstrijden live te volgen! Het 2e team speelt op maandag 19 februari een uitwedstrijd tegen ZZC 2 en het 3e team speelt op dinsdag 20 februari een uitwedstrijd tegen het sterke Zeist 2. Hopelijk winnen de drie teams deze wedstrijden. Het 2e en het 3e team behouden dan hun 1e plaats en het 1e team zal dan weer wat hoger op de ranglijst stijgen.

Rivierenland 1 heeft 5 van de 9 wedstrijden gespeeld en is door een zure nederlaag tegen DBC 1 op eigen bodem afgezakt naar een 5e plaats in de promotieklasse.

Rivierenland 2 heeft 4 van de 8 wedstrijden gespeeld en staat na een mooie overwinning tegen Zeist 3 met 8 matchpunten ongedeeld aan kop in de 2e klasse, poule 2C. De kans is zeer groot dat het 2e team dit jaar weer promoveert naar de 1e klasse. Alleen de nummer 2: Moira Domtoren 4 kan hier misschien nog een stokje voor steken; zij hebben 7 matchpunten en dit spannende duel zal op 8 mei in de Prinsenhof uitgevochten worden.

Rivierenland 3 heeft 4 van de 7 wedstrijden gespeeld en heeft tot nu toe alles gewonnen. Moira-Domtoren 3 heeft ook 4 wedstrijden gewonnen en staat samen met Rivierenland 3 aan kop in poule 2D. Op 18 mei tijdens de slotronde zullen deze teams de degens kruisen en zal blijken welk team er met de gouden medaille vandoor gaat.

De KNSB-rating:

De KNSB ratinglijst van februari is verschenen en is gepubliceerd op de website http://www.schaken.nl/node/28063 . De grootste stijgers van onze vereniging zijn dit keer Arthur Maters, Hamoun Habibi en Rob Disselhoff. Vindt u uw rating te laag of wilt u meer ratingpartijen spelen om uw rating te laten stijgen? Meld u dan aan bij ondergetekende voor deelname aan de externe competitie en wij zullen een passende plek in een van de 3 teams voor u vinden - als basisspeler of als invaller. Bij voldoende belangstelling kan er uiteraard een viertal of een nieuw 8-tal opgezet worden. Dit zien wij graag tegemoet.

Nieuwtje:

Bij dezen ook nog een nieuwtje van ons enige jeugdlid dat naar de interne competitie van de senioren is doorgestroomd: Arthur Maters. Op dinsdag en woensdag 2 en 3 januari zijn de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de SGS weer gehouden. Arthur is namens Rivierenland SGS-jeugdkampioen geworden in categorie C en heeft hiermee een plek verworven voor het NK-jeugd, categorie C, in Assen. Een uitstekende prestatie!

De interne competitie:

Evert Aalten staat nog steeds op de 1e plaats, Wim Kruimer staat nog steeds op de 2e plaats en regerend clubkampioen Rudy Veenhoff is iets omhooggeklommen van een 5e naar een mooie 3e plaats.

Tot slot nog een mooi diagram: Wit is aan zet. Welke winnende zet speelt u en wat is de juiste voortzetting?

De oplossing van het vorige diagram is Lg8!! U dreigt mat in 1 met de zet Dh7. Het enige dat zwart kan doen om dit te voorkomen is het slaan van de loper met de toren. Daarna speelt u Kf7! en u dreigt opnieuw met mat in 1 met Dxg8! Na het slaan van de Dame met de Toren slaat u terug met de pion waarna de pion doorloopt naar de 8e rij met schaak en mat!

Met vriendelijke groet,

Philippe Friesen