DONKERE WOLKEN

Op de dag van de liefde speelde het eerste team een uitwedstrijd tegen aartsrivaal De Rode Loper 1 in Utrecht. Veel mensen zaten deze dag op een roze wolk, maar wij hadden te kampen met donkere wolken die boven ons samenpakten bij het denksportcentrum Dijckzigt, want door de nederlaag die we incasseerden zijn we nu in de degradatiezone beland!

Het beloofde een spannende avond te worden, mede door het feit dat we afgelopen jaar op het nippertje van dit illustere achttal wisten te winnen en door het feit dat we deze avond niet op volle speelsterkte konden draaien. Evert zit een maand op een cruise, ten tijde van dit schrijven bevond hij zich in de Azoren; ver weg van de donkere wolken. Mark, Hamoun en Hans Bouwmeester waren echter wegens andere redenen verhinderd. Teamcaptain Rudy had voor deze avond een blik met sterke invallers met een killer instinct opengetrokken en de missie was duidelijk: we moesten winnen! Om half 8 arriveerden we, de liveborden waren ingesteld en de klokken werden ingedrukt.

Peter Brandsma was als eerste klaar; al vrij snel verloor hij de kwaliteit, daarna een paar pionnen en toen het de tegenstander lukte om de vijandelijke Koning uit zijn schuilplaats te lokken met het openbreken van de g- en de h-lijn werd het eerste punt aan Utrechtse zijde bijgetekend. Rond diezelfde tijd zag het er bij Hans de Rooij ook niet zo best uit; hij stond een pion achter en even later had zijn naamgenoot ook nog een toren op de 2e rij weten te positioneren. Rudy en ik stonden toen ook al niet zo goed en ik vreesde het ergste. Bij onze andere invaller, Menno Visser, zag het er daarentegen erg zonnig en rooskleurig uit, geen vuiltje aan de lucht. Hij won eerst een kwaliteit en dreigde later met een loperoffer de koningsstelling als een rijpe walnoot open te kraken om met een boor van toren en dame schaakmat op de h-lijn te geven. We hadden allemaal in gedachten al het eerste bordpunt voor ons gerekend. Helaas wisten een paar donkere wolken zijn zonnetje te verduisteren, want de partij eindigde uiteindelijk in remise. Bij Jasper, Gert en Tim stond het lang onduidelijk; veel stukken en pionnen op het bord en moeilijk in te schatten wie er beter stond. Uiteindelijk wist Gert de partij naar zich toe te trekken en het bordpunt binnen te hengelen. Jasper en Tim lukten dit helaas niet en zij verloren hun partij. Rudy en ik speelden aan bord 1 en 2 en wij troffen dezelfde tegenstanders waar we het jaar ervoor tegen speelden en van verloren, wij hadden met deze heren dus nog een appeltje te schillen! Ik speelde tegen Henk Dissel, ik kwam vrij snel zonder plan te zitten en moest al snel gaan verdedigen. Rudy speelde tegen Ernesto Luis Bonne Boizan, Rudy verbruikte veel tijd en moest al vrij snel een plan bedenken tegen het oppermachtige loperpaar en de vrije a-pion die rechtstreeks op het promotieveld af zou stevenen, met de dekking van de toren in de rug. Met nauwkeurig en degelijk spel wist Rudy dit echter voor elkaar te krijgen en het punt werd gedeeld. Later op de avond stond Hans goed tot zeer goed; hij wist zijn koning op de 6e rij te krijgen, had de pionnenmuur op de koningsvleugel naar de 4e en de 5e rij opgeschoven en hij had de verdedigende pionnen van de tegenstander op de korrel. Helaas had het niet zo mogen zijn, want ook deze partij eindigde in remise. Ikzelf was als laatste klaar, ik wist uit een gedrukte stelling los te komen en in zware tijdnood lukte het me om de tegenstander in de touwen te krijgen en schaakmat op de 8e rij te geven.

Helaas was het allemaal net niet voldoende voor een mooie teamoverwinning. Ik had echter wel het gevoel dat er meer in had gezeten, maar al met al was het een leuk avondje schaken.

Ronde 7 spelen we een thuiswedstrijd tegen Amersfoort 3, dan staat het voorjaar weer op de stoep en zijn de donkere wolken hopelijk weggetrokken. Dan pakken we gewoon 2 matchpunten en zijn we hopelijk weer uit de degradatiezone.

Met vriendelijke groet,

Philippe Friesen