Een avondje Zeist.....

De confrontatie in Zeist was er een van uitersten. Rivierenland alles gewonnen en Zeist een paar lelijke zeperds opgelopen.

Als teamleider weet je dat dit doorwerkt tussen de oren van de spelers. Bij de een sluipt gemakzucht onder de huid en bij Zeist wordt het nu of nooit.

Illustratief was het verloop van de partij van Paul, een verkeerde afwikkeling kostte een pion en een kwaliteit en nadien ontstond, een altijd vervelende discussie, over het aanraken van een stuk wat niet de voorkeur had om gezet te worden... We noteerden hier onze eerste nul.

Willem die naast me zat opende met "de van Geet". Willem in een afwijkende openings variant wikkelde goed af, maar vergat de vork met Pf6, welke direct een dame opgeleverd had. Het is de valkuil van een opening te goed te kennen....... In het eindspel liep het mis.

Arif had blijkbaar zijn avond niet en ik weet niet waar het misgegaan is op zijn bord. Een uiterst gemene vork zou tot stukverlies leiden en positioneel  viel er niet veel eer meer te behalen.

Zelf speelde ik tegen Herman Hamers, erelid van de KNSB en President van de Fide die de West Europese landen vertegenwoordigd.

De Leeuw verraste hem, maar na de uithaal van de klauw bleef er een remise stelling over. Tussen het geproest en het hoestten door trapte ik mijn eigen val en gaf de partij weg als gevolg van een verkeerde afruil.....

Hans werd flink op zijn huid gezeten stond vervelend gedrukt. Dit werd hem fataal.

De overige borden stonden gelijkwaardig, Rob speelde uitstekend en een dik verdiende remise was zijn deel. Ik moet zeggen met gedurfd verdedigings spel. Rob speelde duidelijk vooruit.....!

Arian stond ook gelijkwaardig  en een kwaliteit voor, maar een uiterst vervelend loperpaar tegen. In de nuance ging het mis en dat was jammer de bijna 200 + ratingpunten betaalden de zich uit en Arian ging mi onverdiend de bietenkar op..

Ben in een gedegen partij waar weinig gegeven of genomen werd wikkelde stabiel af naar remise, zodat ik toch nog twee halfjes kon noteren.

Al met al een flinke zeperd. 

Ik heb voor de zekerheid de naslagwerken van Karel van Delft nog eens door genomen, hoe dit zou kunnen komen. Hij laat niets aan toeval over o.a. gemoedstoestand, focus, concentratie  en sluit zelfs verkeerde voeding niet uit.

Ik denk dat een ieder voor zichzelf wel weet waar het aan ligt als hij verliest.

Paul Keres 6 wordt de volgende uitdaging in Burenop 3 april. Ze hebben van Zeist gewonnen, geheel tegen alle prognoses in.

Voor ons een prima tegen stander om het blazoen weer op te poetsen.........