Nieuwsbrief april 2018

Beste leden,

Bij dezen de nieuwsbrief van april.
Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken en wat staat er op de planning:

De externe competitie:

De externe teams hebben de afgelopen maand weer een of meerdere uitwedstrijden gespeeld en de resultaten waren over het algemeen goed: Het 1e team boekte op eigen boden een ruime overwinning tegen Amersfoort 3 en daarna volgde er ook nog een mooie overwinning op mede promotie kandidaat van afgelopen jaar, SSC 1922 2 uit Soest. Zeker niet de minste tegenstander. Het 1e team staat door deze mooie overwinningen op een keurige 5e plaats in de promotieklasse en met nog maar 1 wedstrijd te gaan is klasse behoud zo goed als een feit. De slotronde wordt gespeeld op vrijdag 20 april in Utrecht, dan worden de degens gekruist met Hoogland 1.

Het 2e team speelde deze maand gelijk tegen Lekstroom 3, maar staat gelukkig nog steeds met 1 matchpunt voorsprong ongedeeld aan kop in de 2e klasse. De Rode Loper 3 en Moira Domtoren 4 liggen slechts 1 matchpunt achter. De slotronde zal echter bepalen welk van deze teams kampioen wordt van klasse 2C, met name omdat het laatstgenoemde team nog tegen het 2e team moet spelen. Echter voordat het zover is moeten de heren eerst nog de 7e ronde spelen. Die vindt plaats op dinsdag 10 april: uit tegen Woerden 2.

Het 3e team staat niet meer op de 1e plaats in de 2e klasse, maar staat met 2 matchpunten achterstand t.o.v. de nummer 1 op de 2e plaats. Het 3e team sloeg afgelopen maand een ronde over maar op dinsdag 3 april spelen de heren weer een thuiswedstrijd, namelijk tegen Paul Keres 6. Uiteraard is alle mentale steun weer van harte welkom.

Open NK snelschaken voor clubteams:

Het Open NK snelschaken voor clubteams staat weer op de planning, namelijk op zaterdag 14 april. Teams van 4 kunnen zich hiervoor opgeven en zij spelen gedurende die dag 25 tot 30 snelschaakpartijen van 5 minuten per persoon. Het toernooi vindt opnieuw plaats in Bunschoten-Spakenburg. Er wordt opnieuw gespeeld in 2 groepen en er wordt ook opnieuw gespeeld in de speellocatie van schaakclub En Passant. Voor meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden, zie de website van En Passant: http://www.schaakclubenpassant.nl

NB. Spelers die voor Rivierenland deelnemen aan dit toernooi kunnen dit doorgeven aan de penningmeester en bij hem het inschrijfgeld declareren.

Betuwe Cup:

De eerste rondes van de Betuwe Cup zijn reeds verspeeld en op dit moment staan Rudy Veenhoff en Evert Aalten aan top. Binnenkort wordt bekend gemaakt wanneer de volgende rondes worden gehouden.

De interne competitie:

Wim Kruimer rent nog steeds voorop, maar regerend clubkampioen Rudy Veenhoff zet grote passen om hem in te halen. Dan volgt er op korte afstand niets en rennen Evert Aalten, Hemmo Mulder en Albert Sluiter hand-in-hand om het tweetal bij te houden.

Tot slot nog een mooi diagram: Wit is aan zet. Welke zet speelt u en wat is de juiste voortzetting?

1q6/5bNK/5p1R/1r2r1k1/6pp/8/8/5R2 w - - 0 1

De oplossing van het vorige  diagram is Lg2+. Na het slaan van de loper met de toren speelt u Df1+ na wits enige zet, Tg1, speelt u Pg3+ en na wits enig zet, xf3, volgt Dh3 mat.

Met vriendelijke groet,

Philippe Friesen