NIEUWSBRIEF MEI

Beste leden,

Bij dezen de nieuwsbrief van mei. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken en wat staat er op de planning:

Externe competitie:

Voor het 1e team zit het competitieseizoen er weer op. Op vrijdag 21 april speelden de heren de gezamenlijke slotronde in Utrecht tegen Hoogland 1 en  alle partijen eindigden op miraculeuze wijze in remise. In het begin van het jaar was de doelstelling promotie naar de 3e klasse KNSB, maar door het grote aantal afmeldingen van de topspelers en door externe omstandigheden is deze doelstelling helaas niet gehaald. Het 1e team is dit jaar op een keurige 4e plaats in de promotieklasse geëindigd.

Het 2e team speelt op 8 mei de laatste ronde: dan spelen de heren een thuiswedstrijd tegen Moira-Domtoren 4 en alle steun is uiteraard weer van harte welkom. Het zal een waar spektakel worden, want bij een overwinning zal het 2e team beloond worden met de 1e plaats en een promotie naar de 1e klasse. Bij een remise of verlies zijn er nog steeds kansen op een promotieplaats, maar dat zal helaas niet aan het einde van de avond duidelijk worden, maar de dag erna, want dan speelt de enige concurrent in deze strijd, De Rode Loper 3, een wedstrijd tegen Kijk Uit 1. Als zij winnen en het 2e team verliest dan eindigt het 2e team op de tweede plaats. Als zij winnen en het 2e team remiseert dan zal het team met de meeste bordpunten beloond worden met een promotieplaats naar de 1e klasse.

Het 3e team speelt op 18 mei om des keizers baard de laatste ronde: zij spelen een uitwedstrijd tegen de nummer 1 in het klassement: Moira-Domtoren 3.

NK snelschaken voor clubteams

Het NK snelschaken voor clubteams vond dit keer plaats op zaterdag 14 april. Er was vanuit Rivierenland helaas te weinig animo om met een volledig viertal mee te doen dus hebben we het dit jaar iets anders gedaan: Jorge Garcia is dubbellid geworden van Koningswaal en samen met Hamoun Habibi, Jeroen Brandsma en Marcel Lever zijn zij onder Koningswaalse vlag naar Bunschoten Spakenburg afgereisd en hebben ze gestreden alsof hun leven er vanaf hing. Naar hun zeggen was het een leuke en geslaagde dag en uiteindelijk eindigden ze op de 6e plaats in de subgroep.

Interne competitie

Met nog maar 3 speelrondes te gaan is het einde van de interne competitie in zicht; de laatste ronde zal gespeeld worden op dinsdag 15 mei. Wim Kruimer is nog steeds koploper, maar Evert Aalten heeft hem bijna ingehaald: het verschil is minimaal! Vermoedelijk zal een van deze 2 heren dit jaar benoemd worden tot clubkampioen 2017-2018 van Rivierenland.

Ratinglijst

De KNSB-ratinglijst van 1 mei is reeds verschenen en is gepubliceerd op deze website: https://www.schaken.nl

De grootste steigers zijn dit keer Mark Agterberg, Aat Liefbroer en Arthur Maters.

Betuwe Cup

De 2e ronde van de Betuwe Cup staat gepland op dinsdag 22 mei. Op dit moment staan regerend clubkampioen Rudy Veenhoff en de nestor van de vereniging Evert Aalten bovenaan in het klassement. Wie-o-wie zorgt er dit jaar voor een frisse wind langs de topborden en stoot dit illustere tweetal van hun troon?

Tot slot nog een mooi diagram: wit is aan zet en wint. Wat speelt u en wat is de juiste voortzetting?

De oplossing van het vorige diagram is Th6+ Tf5+ en Pe6 mat!

Met vriendelijke groet,

Philippe Friesen