Beste leden

Ingediend door beheer op wo, 03/03/2021 - 20:10

Beste leden,

Op dinsdag 16 maart a.s. organiseren we een digitale clubavond. Verderop in deze mail kunt u daar meer over lezen. Ook hebben we nieuws over de contributie.

Queens Gambit - Jorden van Foreest

Maar eerst …. Corona of niet, het schaken in Nederland beleeft bijzonder mooie tijden. We mogen ons verheugen op  veel media-aandacht en paginagrote artikelen over de Netflix-serie Queen’s Gambit en een ‘hausse’ voor het schaakspel. Schaakstukken en -borden raakten uitverkocht. Ook sierde het schaakspel als decor op TV tafels in populaire discussie programma’s , zoals bij Matthijs van Nieuwkerk

De eindstrijd en winnaar van Tata-steel Chess Tournament in januari genereerden een nieuwe golf aan belangstelling toen Jorden van Foreest dit verrassend won. In een barrage versloeg hij die andere (nog?) grotere Nederlandse grootmeester Anish Giri in een zinderende Armageddon. De mooie tijden van Euwe en Timman zijn (voor even?) teruggekeerd. Opnieuw grote aandacht in de media voor de winnaar en zijn prestatie. Ook werd in Wageningen bij 5 graden vorst het ‘wak-schaken’ beoefend buiten in de bevroren uiterwaarden. Dit leverde een mooi plaatje op.

Corona-tijden

Graag zouden we als SV Rivierenland een graantje willen meepikken van deze gestegen populariteit, maar Corona zit ons danig in de weg. Vanaf maart vorig jaar hebben we eerst digitaal geschaakt, daarna tuinschaak gespeeld en tenslotte na de zomer met spatschermen gespeeld in het Dorpshuis in Tricht, dat als culturele instelling aanvankelijk buiten de sluiting van sport- en Horeca-accommodaties viel. Totdat in november dit alles ook niet meer mogelijk was. We hopen dat in april of mei het schaken op één-of-andere manier weer mogelijk wordt en zullen daar als bestuur op in spelen, indien nodig in een combinatie van tuinschaak met spatschermen en volgens de dan geldende Coronaregels (denk aan de 1,5 meter). Zo gauw we meer met meer zekerheid weten laten we van ons horen.

Digitale clubavond 16 maart a.s

De laatste clubavond ligt al weer een tijdje achter ons en om het gevoel van verbondenheid niet helemaal kwijt te raken willen we starten met digitale clubavonden. Daarbij denken we aan een aantal thema-avonden met ook de mogelijkheid van ‘sociaal contact’, digitaal via Zoom. Om te beginnen zal op 16 maart Albert Sluiter ons op een digitaal schaakbord ruim een uur meenemen in de bijzonderheden van de ‘zwarte leeuw verdediging’, een opening waarmee hij goede resultaten boekt. Ook is het mogelijk om daarna wat na te praten en samen het glas te heffen. Meer bijzonderheden en de ‘zoomlink’ met de uitnodiging ontvangt u tijdig per mail van Aat Liefboer. Graag horen wij van andere leden of zij ook een thema-avond via zoom willen verzorgen. Desgewenst kan voor technische ondersteuning worden gezorgd.

Een ander item dat we 16 maart kunnen bespreken is de mogelijkheid om elkaar uit te dagen voor een digitale schaakpartij op internet, met daarbij een video verbinding, zodat het schaken ook een sociaal tintje heeft.

Contributie 2020 – 2021

Zoals u wellicht heeft gemerkt hebben we dit seizoen nog geen contributie geheven. Als bestuur  hebben we ons over de contributies voor het lopende seizoen gebogen. Het is natuurlijk erg vervelend om contributie te moeten heffen en daar weinig voor terug te kunnen geven. Helaas zijn er veel lopende kosten waar we als vereniging niet onderuit kunnen. Weliswaar heeft de SGS haar eigen afdracht voor het afgelopen half jaar geschrapt (scheelt ongeveer €3 euro per lid) en zijn er minder kosten aan zaalhuur. Echter, met name de contributie voor de KNSB van €44 per lid per jaar loopt gewoon door en daarnaast zijn er toch zaalhuur voor een gedeelte van het jaar en andere kosten. Vanwege de bijzondere situatie stelt het bestuur voor om de contributie dit seizoen eenmalig te verlagen naar €60 per lid (€30 voor dubbelleden). Dit betekent wel dat naar verwachting ongeveer €600 wordt ingeteerd op ons (ruime) vrij beschikbare vermogen (op dit moment €6.500), maar gezien de bijzondere omstandigheden acht het bestuur dat verantwoord. Aangezien de vaststelling van de contributiehoogte formeel een verantwoordelijkheid van de Algemene Vergadering is, zullen we het bovenstaande (achteraf) in September ter vaststelling aan de AV voorleggen.

De komende week kunt u een factuur voor het contributievoorschot tegemoet zien en wij verzoeken u deze graag zo snel mogelijk te betalen.

3 maart 2021

Het Bestuur van SV Rivierenland