KNSB-team: Met 5-3 verdiende overwinning

Ingediend door beheer op wo, 12/01/2021 - 21:23

Met 5-3 verdiende overwinning

100% Score op laagste borden

Op zaterdagmiddag 27 november trad ons KNSB-achttal in het strijdperk tegen de Arnhemse Schaak Academie (ASA) 2. Na twee dikke nederlagen droeg ons achttal de rode lantaarn. Er moest gewonnen worden van de Arnhemmers, die eveneens twee nederlagen hadden toegestaan, maar een wedstrijd meer hadden gespeeld, die ze wel in een overwinning hadden omgezet. Helaas moesten we onze topbordspeler Berend Eikelboom missen. Zouden we zonder hem kans maken?

Teamcaptain Rudy Veenhoff had een tactisch concept uitgedokterd met een aantal van onze sterkere spelers op de lagere borden. Dit werkte goed uit. Na een gelijk opgaand eerste uur, waarin Rivierenland het aanvalsspel niet schuwde, tekenden de kansen op een overwinning zich af.

Het eerst prijs was het op bord 6, waar Rudy’s opponent met de zwarte stukken een onbezonnen avontuur met zijn pionnen op de koningsvleugel begon. Rudy strafte dit gedecideerd af met een gerichte koningsaanval met veel materiaal. Het doek viel snel. (1-0)

Op bord 8 zette Mike Kroon zijn tegenstander met de pionzet h4 onder druk. Vervolgens wist hij op de andere vleugel een pion weg te snoepen en dreigde stukwinst. Zijn tegenstander zag toen een schaak over het hoofd en was gedwongen een loper te geven (stuk aangeraakt) om het schaak op te heffen. (2-0)

Joost van Egmond speelde op bord 5 met zwart een weinig bekende opening met een pionoffer en hij verraste daarmee zijn tegenstander. Hij manoeuvreerde zijn paard op e4.  Zo belemmerde hij de ontwikkeling van de witte stukken. Zijn tegenstander zag een combinatie over het hoofd en moest de kwaliteit offeren om erger te voorkomen. Kort daarna konden we het derde punt noteren. (3-0)

Hein Hoekstra speelde op een hoog bord (3) een enerverende partij. Toen zijn tegenstander met de f-pion kon oprukken en op g7 kon ruilen, zag het er niet meer best uit. Hein kwam met een slechte loper te zitten, leed pionverlies, maar wist met nauwkeurig spel remisekansen te behouden. Het pionneneindspel eindigde in pat. (3,5 -0,5)

Op bord 2 speelde Wim Kruimer met wit tegen een sterke tegenstander. In eerste instantie kwam Wim onder de druk uit, maar hij kreeg in het middenspel een pionnendoorbraak op de e- en f-lijn te verwerken, die hem te machtig was. In een onoverzichtelijke stelling stonden her-en-der stukken in en kon zwart een pion promoveren. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, bleek zijn tegenstander met uitgekiend spel maar liefst twee stukken te hebben gewonnen. Wim’s vergevorderde  b-pion bood daartegen geen tegenkans (3,5-1,5)

Om te winnen hadden we nog één partijwinst nodig. Op bord 7 kweet Aat Liefbroer zich met zwart gedegen aan deze taak. In een complexe stand stond hij een pion voor, daarna een tweede. Aat wist in het late middenspel nog een paard buit te maken, waarvoor zijn tegenstander nog vage matkansen op f8 wist te krijgen. Koelbloedig maakte Aat de partij af, waarmee we van de teamoverwinning waren verzekerd. (4,5 – 1,5)

Onze sterkste speler Jasper Straaten trof op bord 1 met zwart een sterke opponent. Jasper week in een bekende opening als eerste af met een zet die hem sterk spel op de zwarte velden zou moeten bieden. Ergens ging het mis, want juist zijn tegenstander drukte zijn pion door naar e5 en wist in de nasleep daarvan ook nog een solide vrije c-pion te verkrijgen. Ten langen leste kwam Jasper Koningsstelling onder zware druk en kon hij het niet langer bolwerken (4,5 – 2,5)

Freek Veldmeijer speelde op een hoog bord (4) en toonde met wit aanvallende aspiraties. Zijn opponent wist met de lange rokade en toren op de d-lijn tegenspel te krijgen en zo ontstond een complexe stand. Zijn tegenstander leek in een dame-eindspel met een pion meer en een gedekte vrijpion te gaan winnen, maar Freek buitte de activiteit van zijn Dame goed uit en wist met schaakjes twee pionnen (terug) te winnen, waarna remise overeengekomen werd. (Eindstand 5-3)

Al met al een mooi resultaat met vier overwinningen op de laatste vier borden en mooie remises tegen sterke tegenstanders op bord 3 en 4. In de rangschikking schuiven we met 2 punten twee plaatsen op naar plaats 7. We zijn ASA gepasseerd. Boven ons de middenmoot/subtop met vijf teams met 4 punten.

Arian van Weerden, 29 november 2021